2024. április 19., péntek

Döntés a lehetőségek ismeretében

A szabadkai továbbtanulási kínálattal ismerkedtek a zentai, adai és az óbecsei harmadikos középiskolások

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében egynapos tanulmányi kiránduláson ismerkedhetnek meg Újvidék és Szabadka továbbtanulási lehetőségeivel, felsőoktatási intézményeivel a zentai, adai és az óbecsei harmadikos középiskolások. Ennek köszönhetően jövőre, amikor arról döntenek, az érettségi után hol tanulnak tovább, ezt a lehetőségek ismeretében tehetik meg.

A harmadikos középiskolások érkezése a tanulmányi kirándulás első állomására, a szabadkai ferencesek templomába (Gergely Árpád felvétele)

A harmadikos középiskolások érkezése a tanulmányi kirándulás első állomására, a szabadkai ferencesek templomába (Gergely Árpád felvétele)

Szombaton délelőtt 41-en érkeztek Szabadkára. A ferencesek templomában Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, az egyes karok, szakfőiskolák képviselői fogadták őket, valamint olyan demonstrátor-ösztöndíjas hallgatók, akik az egész tanévben segítik az elsőéveseket, hogy könnyebben vegyék az egyetemistaélet akadályait.

Miután a harmadikos középiskolások megismerkedtek a ferencesek templomának történetével, Paskó Csaba arról szólt: e látogatás célja, hogy a tanulók megbarátkozzanak a várossal, amely kulturális, vallási és oktatási központ, és betekintsenek a szabadkai felsőoktatási intézmények életébe, a továbbtanulási lehetőségekbe. Az egyes oktatási intézményekben kapott információk, szerzett benyomások, élmények is segítik a pályaválaszt, azt, hogy ezek a fiatalok megtalálják a saját hivatásukat, megvalósíthassák önmagukat. Az MNT célja, hogy minél többen az itthoni továbbtanulás mellett döntsenek, hogy 10-15 év múlva is legyen tudatos, jól felkészült, erős értelmiségi réteg Vajdaságban, amely fontosnak tartja magyarságát, a keresztény értékrend szerint gondolkodik és cselekszik.

A ferencesek templomából a zentai, adai és az óbecsei harmadikos középiskolások egyik csoportja a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra és a Közgazdasági Karra, a másik csoport pedig az Építőmérnöki Karra és a Műszaki Szakfőiskolára látogatott el, ahol a tanárok, egyetemi hallgatók mutatták be igen szemléletesen, miért érdemes abban az adott felsőoktatási intézményben továbbtanulni.