2024. április 25., csütörtök

Egy kis közösség kis lépései

A pobedai helyi közösségben folyamatos a fejlődés

Topolya községet huszonhárom település alkotja. A központtól, Topolya városától földrajzilag a legtávolabb eső helyi közösség a pobedai, amely három kisebb településből áll; Pobeda mellett ide tartozik Kavilló és Szvetityevó is. A három településen a 2011. évi népszámlálási adatok szerint körülbelül nyolcszázan laknak. Az említett tények alapján azt is mondhatnánk, hogy egy minden szinten elmaradott és elhanyagolt helyi közösségről van szó, ám ez koránt sincs így. E közösség a lehetőségeihez mérten igyekszik fennmaradni és fejlődni, és ennek ma látható eredménye is van.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Pénteken a pobedai helyi közösség vezetősége találkozót szervezett, amelyen a helyi közösség tagjai mellett részt vettek a környező helyi közösségek, a gunarasi és az Ada községhez tartozó törökfalusi helyi közösség képviselői, a topolyai helyi önkormányzat küldöttsége Kislinder Gábor községi elnökkel, valamint a rendezvényen tiszteletét tette Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője, valamint Miodrag Đurašević, a pobedai birtok igazgatója. A vendégek a házigazdák kalauzolásával megtekintették többek között Pobeda felújított központját, az új buszmegállót és a helyi közösség renováláson átesett épületét.

Újságírói kérdésre dr. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke elmondta:

– A helyi közösség három települése igen jó együttműködést alakított ki, és fontosnak tartjuk, hogy a velünk határos helyi közösségekkel is jó viszonyt ápoljunk, hisz úgy gondoljuk, hogy abból a krízisből, amelyben most vagyunk, a falusi turizmus vezethet ki bennünket, és ennek fejlesztésén közösen kell munkálkodnunk Gunarassal és Törökfaluval – fogalmazott Vikor.

Kislinder Gábor elmondta, hogy a helyi önkormányzat az idei költségvetésből hétmillió dinárral segíti a pobedai helyi közösséget, ám a pénzügyi terv közeljövőben esedékes módosításával további pénzösszegeket szánnak a helyi közösség fejlesztésére:

– A költségvetés kialakításánál figyelembe vettük a helyi közösség terveit, és az ő megállapításaik nyomán jártunk el. Azok az összegek, amiket megszavaztunk számukra, bővítésre kerülnek, hisz közösségi otthont szeretnének vásárolni, és a költségvetés módosításáról már a következő képviselő-testületi ülésen döntés születhet. Ha itt most körbenézünk, látjuk a fejlődést. A helyi közösségen belül megbeszélik a szükséges lépéseket, és mi ehhez bizonyos támogatást tudunk nyújtani. A falu működik, folyamatosan gondolkodnak a fejlesztéseken, a jövőről, és ha figyelembe vesszük a sikeres pályázatainkat, kijelenthetjük, hogy ezek a folyamatok jó irányt vettek – nyilatkozta a polgármester.

A találkozón jelen volt Mészáros Heléna is, aki március óta Topolya önkormányzatának gazdaságfejlesztési és idegenforgalmi tárcavezetője, ugyanakkor tagja a pobedai helyi közösség tanácsának is. Lapunk kérésére Mészáros kifejtette:

– Ez a látogatás pluszenergiát adhat a további fejlődéshez, és lehetőséget arra, hogy eldöntsük, hogyan tovább. Azt tapasztalhattuk, hogy ebben a közösségben sok munkával és egy kis jó szándékkal sok mindent el lehet érni. A mezőgazdaság révén be tudunk kapcsolódni a falusi turizmusba, és ez lehetőséget ad a falvaink infrastruktúrájának fejlesztésére is. Mindez esély arra is, hogy gazdaságilag is megerősödjünk. Itt ki kell emelnem azt is, hogy ez mindenféleképpen a nők gazdasági megerősödését is magával vonhatja. A helyi önkormányzatnak a hozzá tartozó kis települések támaszának kell lennie, de nekünk itt helyben, a mi kis mikroközösségünkben kell hozzátennünk a magunk munkáját, a tudásunkat, az ambícióinkat azért, hogy megmutassuk és bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk lépést tartani a bennünket körülvevő közösségekkel – nyilatkozta Mészáros, és azt is elmondta, hogy a legújabb terveik között szerepel egy kavillói közösségi ház megvásárlása, amelyet többféleképp tudnának hasznosítani.