2024. április 25., csütörtök

Vetélkedő a tolerancia jegyében

Csütörtökön került sor a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű versenyre a magyarkanizsai Cnesa Művelődési és Oktatási Intézményben, ahol nyolc vajdasági középiskola 4-4 fős csapatai mérkőztek meg egymással abban, ki mennyire ismeri a vajdasági népek, nemzetiségek történelmét, kultúráját.

A délelőtti forduló nyertes fehértemplomi csapata (Puskás Károly felvétele)

A délelőtti forduló nyertes fehértemplomi csapata (Puskás Károly felvétele)

A tartományi titkárság A multikulturalizmus és a tolerancia érvényesítése Vajdaságban elnevezésű projektuma keretében hirdette meg a megmérettetést immár tizenegyedik alkalommal. Célja, hogy rámutasson a hajdani és a mai Vajdaságban élő népek közös történelmének egyes tényeire. A szervezők hiszik, hogy az itteni népek további együttélése a tolerancia, az együttműködés és a kölcsönös megbecsülés szellemében képzelhető el.

A benevezett középiskolák egyik regionális középdöntőjén, Magyarkanizsán az elődöntős középiskolák Zentáról, Óbecséről, Fehértemplomról, Szécsányról, Mitrovicáról, Ópázováról és Palánkáról érkeztek.

Mackó Zsuzsanna, a titkárság kisebbséggel megbízott szakmunkatársa elmondta:

– Tapasztalataink szerint sokkal könnyebben elfogadják az emberek azt, amit megismernek. Nyitottabban állnak hozzá ahhoz, amiről már hallottak, ezért úgy gondoljuk, hogy a középiskolások számára nagyon fontos, hogy megismerjék egymás kultúráját, történelmét. Az idei verseny azt mutatta, ismerik egymást, követik a dolgokat, szépen beleásták magukat a tanulnivalóba.

Az innen továbbjutottak is hétfőn, május 8-án mérkőznek meg a végső győzelemért.