2024. április 20., szombat
BIRKÓZÓ-EB – ÚJVIDÉK

Barka hihetetlen feltámadásai

A magyar versenyzőnő egy másodpercre volt a döntőtől – A székvárosban járt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott elnöke – Edzői szeminárium a kötöttfogásról

Kiválóan helytálltak a magyar versenyzők az Újvidéken zajló felnőttbirkózó-Európa-bajnokság utolsó szabadfogású és női versenynapján. Közülük ketten is tegnap este a bronzéremért küzdöttek, Ligeti Dániel (125 kg) a grúzok olimpiai bronzérmesével, Geno Petriasvilivel küzdött meg, Barka Emese (58 kg) pedig az azeri Natalija Szinisinnel. A nap két legnagyobb fordítása (feltámadása, ha úgy tetszik) pont Barka nevéhez fűződik, mert miután aránylag könnyedén, 12:2-es technikai tussal verte meg a török Derya Bayhant, az orosz Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes Valerija Koblova következett, aki renoméjához méltóan 6:0-ra el is húzott ellene, de a második menet hajrájában

Barka összefogta a lábait, megpörgette kétszer, s már csak egy pont volt az orosz előnye. Az idő vészesen fogyott, de kiderült, hogy a Csepel versenyzőjének két másodperc is elég a végén, mert Koblova hátára ugrott, s ezzel meg is nyerte a rangadót. Az elődöntőben aztán a norvégok színes bőrű tehetsége, Grace Bullen következett, aki sajnos kétszer is a hátára döntötte Barkát, előnye már 8:1 volt, de a magyar ezúttal is kivételes felkészültségről tett tanúbizonyságot, mert ebből a szinte lehetetlen helyzetből is felállt, s az utolsó másodpercben 9:8-ra vezetett is, ám a norvég belefogta az utolsó akcióba, így a skandináv jutott a fináléba.

Barka Emese a norvég Bullent gyömöszöli

Barka Emese a norvég Bullent gyömöszöli

Ligetinek a rajton két köhintés után megvolt a meccse a szerb Predrag Dubajić ellen, 2:1-re nyerte a mérkőzést a szívós lengyel Robert Baran ellen, de az elődöntőben már tehetetlennek bizonyult a török olimpiai, világ- és Európa-bajnok Taha Akgüllel szemben, aki rutinosan nyerte meg a meccset 5:0-ra.

A további két magyar kiesett. Gulyás Zsombor (70 kg) a nyolcaddöntőben még legyőzte a finn Jere Kunnast (6:0), de a negyeddöntőben már kikapott a román Adrian Moisétól (1:5), Vanessa Wilsont (69 kg) pedig a rajon az izraeli Ilana Kratis tusolta be. A szerbek ezen a napon is gyorsan felejtendő meccseket vívtak: Nikola Gajić (70 kg) és a már említett Dubajić technikai tusokkal veszítettek.

Tegnap egyébként nemcsak a szőnyegen folyt a munka, hanem sportdiplomáciai és edzőképzési téren is. A székvárosba látogatott ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott elnöke, Kulcsár Krisztián, aki egyik első külföldi útja során hasznos megbeszéléseket folytatott Nenad Lalovićtyal, az UWW elnökével, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjával, többek között azért, mert jövőre Budapest ad otthont a felnőttbirkózó-világbajnokságnak. (A vele készült interjút a jövő héten olvashatják el a Magyar Szóban.)

A délutáni szünetben sem volt pihenő, mert Antonio Silvestro, a bírói testület német elnöke előadást tartott az edzőknek a jövőre a kötöttfogásban bevezetendő új szabályokról.

Csütörtökön Németh Zsanettnak nem sikerült a felnőttek között is aranyat nyernie. Zsanett a döntőben nagyon bátran megtámadta a címvédő török Yasemin Adart, de ellenfele igen rutinosan mindig ellentámadással hárított, így gyorsan összegyűlt neki a technikai tusra elegendő pontszám.

„Próbáltam akciózni, próbáltam küzdeni, de a török olyan erős, hogy semmit sem lehetett csinálni ellene. Igazából elfáradt az elején, gondoltam, hogy még jobban elfárasztom, már majdnem megszereztem a pontot, de nem bírtam befejezni az akciókat. Mások ellen megcsináltam volna, de most nem jött össze. Nem tudom, miért ilyen erős… Az előző két mérkőzésen izgultam a német és a moldovai lány ellen, a döntőben már nem annyira, de kicsit fáradékonyabb voltam a szokásosnál, mert a szombathelyi U23-as Európa-bajnokság kivette, úgymond, a »zsíromat«. A következő nagy verseny a világbajnokság lesz Párizsban. Ott is megcélzom a dobogót, viszont az U23-as vébét szeretném megnyerni az idén” – nyilatkozta Németh a döntő után.

A versenynap egyébként arról is emlékezetes marad, hogy a bajnokság eddigi leglátványosabb és legnívósabb mérkőzését vívta egymással a 61 kg-os orosz Ahmed Csakajev és a súlycsoport olimpiai bajnoka, a grúz Vlagyimer Hincsegasvili. Az orosz szélvészként kezdett, s egy óriási ívű dobására megkapta a legmagasabb 5-ös pontszámot, de a grúz végig higgadt és fókuszált maradt, s a végén már azt is megengedhette magának, hogy lehasalva két pontot ajándékozzon ellenfelének, aki így „csak” 10:9-re veszített.

Európa-bajnokok, szabadfogás, 61 kg: Vlagyimer Hincsegasvili (grúz). 74 kg: Söner Demitras (török). Nők, 55 kg: Biljana Dudova (bolgár). 75 kg: Yasemin Adar (török), 2. Németh Zsanett (magyar).

Kezdődik a kötöttfogás!

Szombattól nyilván teljesen benépesül a SPENS nagycsarnoka, mert kezdődik az Eb kötöttfogásprogramja, amelyben szerbiai és magyar érmek várhatóak. A magyar csapat névsora már a kontinensviadal előtt ismert volt, a szerbiai csapat körül azonban akadt még két kérdőjel. Például az, vajon a 85 kg-os súlycsoportban a szabadkai Dejan Franjković vagy a honosított bolgár Nikolaj Dobrev lép-e fel, illetve hogy a program kezdetéig sikerül-e honosítani a grúz Michal Kaiaiát. Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy 85-ben végül Franjkovićot nevezik, s a hírek szerint a hatóságaink ezúttal igen hatékonyan dolgoztak, és Kaiaia már szerb színekben indulhat az Eb-n.

A szombati műsor: 59 kg (Frísz Krisztián, Torba Erik). 66 kg (Davor Štefanek, Krasznai Máté). 98 kg (Michal Kaiaia, Kiss Balázs). 130 kg (Nemanja Pavlović, Lám Bálint). A selejtezők 10, a döntők és a bronzmeccsek 19 órakor kezdődnek.

A vasárnapi műsor: 71 kg (Aleksandar Maksimović, Korpási Bálint). 75 kg (Nemes Viktor, Lőrincz Tamás). 80 kg (Báló Petar, Bácsi Péter). 85 kg (Dejan Franjković, Lőrincz Viktor). A selejtezők 10, a döntők és a bronzmeccsek 18 órakor kezdődnek.