2024. március 28., csütörtök

Olaszország pénzeli egy líbiai migránstábor létrehozását

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Líbiában tervezett regisztrációs táborát Olaszország tízmillió euróval támogatja - jelentette be Angelino Alfano olasz külügyminiszter, aki líbiai tárgyalásairól vasárnap számolt be az Il Messaggero című római napilapnak.

Elmondta, hogy az UNHCR, amely 2010-ben az akkori veszélyes helyzet miatt elhagyta Líbiát, visszatért az észak-afrikai országba. Az ENSZ-szervezet egy olyan migránstábor kiépítésén dolgozik, ahol a Líbiából Európába továbbmenni akaró migránsokat regisztrálnák, mielőtt még tengerre szállnának.

A római kormány február elején kötött migrációs megállapodást a Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökével, akit az ENSZ támogat. Ezt követően az olasz kormány már arról beszélt, hogy a nyár elején migránsközpontok létrehozása indulhat el Líbiában a nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben. A cél az Európában menedékkérelemre nem jogosult migránsok feltartóztatása egyenesen Észak-Afrikában. A menedékkérelemre jogosultak pedig biztonságos útvonalakon juthatnának tovább a veszélyes tengeri átkelés helyett.

Angelino Alfano szombati líbiai villámlátogatásán a líbiai kormány tagjaival, valamint Abderrahmán asz-Szwehíli, a 2015 decemberében megalakult líbiai nemzeti tanács elnökével találkozott. Bejelentette, hogy hamarosan olasz-líbiai gazdasági fórumot rendeznek Szicíliában a két ország vállalkozóinak kapcsolatfelvételére.

Róma 2015. decemberében líbiai békekonferenciát rendezett. A februári olasz-líbiai migrációs megállapodást az afrikai ország egyik részét ellenőrző tobruki erők nem fogadtak el. Április elején a római belügyminisztériumban békemegállapodás született a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői között az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával. Szintén áprilisban a tobruki parlament elnöke és az ENSZ támogatta líbiai nemzeti tanács elnöke első alkalommal Rómában egyeztetett.

Angelino Alfano a migránsok Líbia és Dél-Olaszország közötti kimentésében részt vevő nem kormányzati szervezetekről (NGO) kijelentette, hogy a tengeri mentés szabályait tisztelik, de a nemzetközi előírásokról sem szabad megfeledkezniük. Hangsúlyozta, az NGO-knak átláthatóvá kell tenni finanszírozásukat és tisztázniuk kell, hogy egyetlenegy szervezet sem működik együtt az embercsempészekkel.

Az olasz szenátus védelmi bizottsága csütörtökön fejezte be a megmentett embereket Olaszországba szállító NGO-k meghallgatását.

Azóta már több mint 3000 embert mentettek ki az NGO-hajók. Ezeket a migránsokat vasárnap szállítják be a dél-olaszországi kikötőkbe.