2024. április 25., csütörtök

Május 20-án Vajdasági Vágta

Vajdaságból, illetve Szerbiából hat versenyző vehet részt a szeptemberben Budapesten megtartandó Nemzeti Vágtán
A tavalyi vágta jelenete (Ótos András felvétele)

A tavalyi vágta jelenete (Ótos András felvétele)

Immár ötödik alkalommal tartják meg a Vajdasági Vágtát, a budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát. A Zobnaticai Lóversenypályán május 20-án – eső esetén május 21-én – pontosan déli tizenkettőkor ismét megszólalnak a fanfárok, felvonulnak a lovasok, és kezdetét veszi a verseny. A rendezvény szervezői ezúttal is a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség és a budapesti Lovas Show Kft., fővédnöke pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke.

A részleteket pénteken Pál Károly és Bunford Tivadar, a szervezőbizottság tagjai ismertették közös sajtótájékoztatójukon. Bunford örömének adott hangot, amiért a rendezvény közösségformáló erővel bír, és hagyománnyá vált Vajdaságban. Azokban az években, amikor a vágta napján szép idő volt, több mint tízezren gyűltek össze a lóversenypályán, de abban az évben is, amikor délelőtt 11-ig zuhogott az eső, négyezren tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt – fogalmazott Bunford.

Eddig nagyjából 20-25 lovas jelentkezett – számolt be Bunford, hozzátéve, hogy május 16-ig várják a jelentkezéseket. Az érdeklődők a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítványnál jelentkezhetnek. A tervek szerint feltehetőleg öt előfutamot tartanak, az előfutamok győztesei pedig este hatkor vívnak meg egymással. Az első három helyezett vehet részt szeptember 15-én és 16-án Budapesten, a Hősök terén a tizedik Nemzeti Vágtán. Az úgynevezett zobnaticai futam győztese Szerbiát fogja képviselni.

Pál Károly (Gergely Árpád felvétele)

Pál Károly (Gergely Árpád felvétele)

Kishuszár Vágtát is szerveznek május 20-án, ennek első helyezettje szintén részt vehet a budapesti megmérettetésen. Mivel a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság az idei évet Szent László-emlékévvé nyilvánította, a Vajdasági Vágtán idén Szent László-futamot is tartanak. Ezen a futamon az előfutamok második helyezettjei vehetnek részt, és a nyertes valószínűleg szintén eljut Budapestre – magyarázta Bunford. Hozzátette: a futamok között lovas bemutatóval kedveskednek a nézőknek, de a topolyai néptáncosok, a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, a kelebiai műlovaglók és fogathajtók is bemutatkoznak, valamint megtartják a régi mesterségek vásárát, a házigazda pedig gasztronómiai finomságokkal, jégbe hűtött italokkal és fagylalttal várja a vendégeket.

Pál Károly szavai szerint a szervezők számára öröm, hogy a rendezvény elérte azokat a célokat, amelyek okán először megszervezték. Nemcsak kiváló kikapcsolódási és találkozási lehetőséget nyújt a közösség számára, hanem erősíti a lovassportot, amelynek hagyománya van a vajdasági magyarság körében – hangsúlyozta Pál. A rendezvényen számos vajdasági település képviselteti magát, ez szintén erősíti az összetartozás érzését – fogalmazott Pál, majd elmondta, hogy a Zobnaticai Lóversenypálya tulajdonosa formálisan még nem bólintott rá az együttműködés folytatására. Mivel a tulajdonos az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik, még nem írta alá a szerződést, de a szervezők hiszik, hogy tekintettel a korábbi kiváló együttműködésre, ezúttal sem ütköznek akadályokba, derült ki a sajtótájékoztatón.

Bunford Tivadar (Gergely Árpád felvétele)

Bunford Tivadar (Gergely Árpád felvétele)

Ami a szabályokat illeti, tizennyolcadik életévüket betöltött lovasok versenyezhetnek. A lovaknak legalább ötévesnek kell lenniük, 2012-ben és korábban született lovak versenyezhetnek. Arab és angol telivérek nem indulhatnak. A telivér hányad a lovakban 75 százalék lehet, a versenybizottság a nagyszülőkig ellenőrzi az állatok származását – magyarázta Bunford Tivadar. Az állatorvosi ellenőrzést május 19-én tartják, majd közjegyző jelenlétében kisorsolják, hogy ki melyik csapatban versenyzik. A versenyzők biztonsága érdekében az idén kötelező a szügyhám használata.