2024. április 19., péntek

Olajban az egészség!

Hidegen sajtolt olajakat készít a zentai Pósa család

A sajtoláshoz szükséges magvak egy részét saját földjeiken termesztik meg. Napraforgó-olajat, mákolajat, lenmagolajat, tökmagolajat készítenek, a fennmaradó szárazanyagot lisztté őrlik. Tapasztalataik szerint van kereslet az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszó hidegen sajtolt olajakra.

A zentai Pósa család mezőgazdasággal foglalkozik. Főleg hagyományos szántóföldi kultúrákat termesztenek, de tavaly a nagyobb jövedelem érdekében elhatározták, hogy terményük egy részét nem adják el nagyban, hanem megpróbálják valamilyen módon feldolgozni és úgy értékesíteni. A hidegen sajtolásban láttak kiugrási lehetőséget, ezért a Prosperitati Alapítványnál hidegen sajtoló gép vásárlására pályáztak. Ötletük megvalósításához támogatást is kaptak, így tavaly októberben megvásárolták a berendezést és megkezdték a sajtolást, a palackozást és az értékesítést. A négytagú családban mindenki kiveszi a részét a munkából, József, a családfő a földeket rendezi, Teréz, az édesanya otthon teremt meg mindent a sajtoláshoz, Lea, az idősebb lány közgazdászként koordinálja az egész folyamatot, Erna, a fiatalabb lány pedig grafikai mérnökként az arculat kialakításáért felelős.
– Tavaly tavasszal az újvidéki mezőgazdasági vásáron apu látott meg egy hidegen sajtoló gépet, és ez indította el a fantáziánkat – kezdte Lea – de aztán én voltam az, aki nagyon beleéltem magam, és hajtogattam, hogy tegyünk is meg mindent azért, hogy beindíthassuk a folyamatot, így aztán én pályáztam, én lettem a mozgatórugó. Első körben napraforgó-olajat és mákolajat terveztünk sajtolni, hiszen ezt a két kultúrát évek óta termesztettük, de az ősszel már repcét is ültettünk a sajtolás érdekében. Októberben sajtoltunk először, saját napraforgónkból préseltük ki az olajat, és nagy volt a sikerélmény, hiszen kiváló terméket kaptunk. Az aranysárga olajat kétdecis, félliteres és literes üvegekbe zártuk. Fűszeres változatokat is készítettünk, így lett borsikafüves, kakukkfüves és rozmaringos olajunk is, melyek különleges ízesítést adnak a salátáknak, önteteknek. Decemberben Zentán a sportcsarnokban egy helyi termékeket felvonultató rendezvényen be is mutattuk az olajainkat, és sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami nagy lendületet adott a folytatáshoz. A hideg miatt azonban három hónapot kellett várnunk az újabb sajtolásig, ugyanis 12 Celsius-fok alatt nem érdemes vele foglalkozni, hiszen a hideg magból alig lehet valamit kipréselni. Próbáltunk időközben tökmagot sajtolni, melegítettünk is a helyiségben, de láttuk, hogy meg kell várnunk a tavaszt, a megfelelő kinti hőmérsékletet, így végre márciusban léphettünk ismét a tettek mezejére. Egy szabadkai illető azzal keresett meg bennünket, hogy lenmagból sajtoljunk neki olajat, így azt is kipróbáltuk, és mivel a megrendelő nagyon elégedett volt, mindet megvette, amit kisajtoltunk. Ettől megint nagyon lelkesek lettünk, és nekiláttunk a mák, valamint a tökmag sajtolásához, és mindkettő kiválóan működött.

A sajtolás után egyébként az olajat ülepíteni kell 10–14 napig, majd jöhet a palackozás, szűrni csak a tökmagolajat kell, a többit nem. Egy nevet is kellett találnunk magunknak, és Erna húgom a Posaoil nevet választotta, ő tervezte meg a termékeink arculatát, a címkéket, közösen választottunk üvegeket, és így palackozzuk a különféle olajakat. Hogy értékesíteni tudjuk őket, nekünk is a lehető legtöbb mindent meg kellett tudnunk ezeknek a hidegen sajtolt olajaknak a jótékony hatásairól, hiszen ezeket nemcsak kulináris célokra használhatjuk, hanem egészségünk megőrzésére is, sőt egészségügyi panaszokat is orvosolhatnak. Hogy tudjunk tanácsot adni, segíteni az érdeklődőknek, rengeteget olvastunk a témában, és a legfontosabb tudnivalókat az üvegeken is feltüntettük. Mi, a barátaink és az ismerőseink is előszeretettel próbálgatjuk az olajakat, így már nagyon sok pozitív tapasztalatot begyűjtöttünk. A hidegen sajtolt olajak nagyon egészségesek, mert nincsenek kitéve semmilyen kémiai hatásnak, nem tartalmaznak adalékanyagot, megtartják a növény összes ásványi anyagát és vitaminját, vagyis a sajtolás alatt nem veszítenek azokból a pozitív tulajdonságokból, amelyekkel a magok rendelkeznek. A napraforgóolaj sok A-, D-, és E-vitamint tartalmaz, koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, és jó hatással van a vérkeringésre. A lenolajnak nagyon karakteres az íze és az illata, gazdag omega-3 zsírsavakban, emésztési és bélrendszeri panaszokra javasolják, csökkenti a gyomorsav romboló hatását, szabályozza a glükózszintet a szervezetben, serkenti az agyműködést. Külsőleg is alkalmazható, hiszen magas E-vitamin tartalma miatt nem engedi a bőrt kiszáradni. A mákolajat nagyon kevesen ismerik, pedig nagyon jó hatással van a csontozatra, a csontritkulás természetes csodaszerének tartják, nagy a vastartalma, csökkenthető vele a magas vérnyomás is és a nyugodtabb alvást is elősegíti. A mákolaj egy kicsit desszert jellegű olaj, ezért édesebb ételekhez kiválóan társítható, így sütemények, krémek alkotóeleme lehet. Az első dolog, amit a tökmagolajjal kapcsolatosan említeni szoktak, az a kiemelkedő tulajdonsága, hogy segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében, vesetisztító, de kulináris célokra ugyanúgy használható, mint a többi hidegen sajtolt olaj. Aki egészségmegőrzés céljából, vagy valamilyen panaszra használja az olajak valamelyikét, annak reggelente egy kiskanállal kell belőle meginni – magyarázza Lea.

Pósáék a sajtolás folyamán megmaradt szárazanyagot is hasznosítják, liszteket készítenek belőle, így máklisztet, lenmaglisztet és napraforgólisztet is kínálnak. Mivel ezek gluténmentesek, szépen beleilleszthetők a gluténmentes diétát tartók étrendjébe. Ők maguk is próbálgatják a liszteket, sütnek is vele, panírnak is használják, sűríteni is lehet velük, joghurtba is belekeverhetők.
Lea azt mondja, még nagyon sok ötletük és tervük van, hiszen a hidegen sajtolás sokféle lehetőséget nyújt számukra:
– Hamarosan repceolajunk is lesz, szintén a saját földjeinkről, sőt idén már a len is sajátunk lesz, ugyanis annak a termesztésével is megpróbálkoztunk. Ami most újdonság, az a fűszerpaprikamag-olaj, a magunk már elő van készítve a sajtoláshoz, és a napokban el is készítjük az olajat. Fűszerpaprikamag-olajat egyébként itt a szerbiai piacon nem is találtunk, úgyhogy reméljük lesz rá kereslet, hiszen ezt minden olyan ételbe bele lehet tenni, amibe fűszerpaprikát használunk. A jövőben a kozmetikai termékek irányába is szeretnénk terjeszkedni, hiszen ezek az olajak külsőleg is használhatók, de előbb stabilizálni szeretnénk a helyzetünket a piacon. Egyelőre őstermelői gazdaságként működünk, és úgy próbáljuk értékesíteni a termékeinket, de idővel valószínűleg céget is nyitunk majd. A Vatebet (Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság) igyekszik segítséget nyújtani a helyi terméket előállítóknak, és úgy tudom, hogy lesz a társaságnak egy webáruháza is, továbbá kereskedelmi objektumokban is igyekeznek majd helyet találni ezeknek a helyi termékeknek – mondta Lea.