2024. április 20., szombat

Piacképes szakmák

Az újvidéki Oktatási Központ az egyik legmodernebb az egész országban – Negyvenféle képzésen vehetnek részt a munkanélküliek

Vajdaságban az elmúlt év folyamán csökkent a bejegyzett munkanélküliek száma, amihez jelentősen hozzájárult az újvidéki Oktatási Központ is. A Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság keretén belül működő központ fő célja a hosszútávú munkanélküliség megelőzése.

Az álláskeresők elhelyezkedési esélyét növelheti egy új, piacképes szakma elsajátítása. A huzamosabb ideje munka nélkül lévő személyek tudása elévül és már nem megfelelő. Ezek a személyek korszerű tudáshoz juthatnak a központban, hiszen a képzéseket az aktuális gazdasági szükségletekhez igazítják.
Az újvidéki Oktatási Központ az egyik legmodernebb központ Szerbiában és a régióban egyaránt. A központot az ipari negyedben, az egykori Petar Drapšin gyár épületében alakították ki, és 2012. május 17-én kezdte meg működését. A központnak két kirendeltsége van Nagybecskereken és Szabadkán. Nagybecskereken csak időnként, az érdeklődés függvényében indítanak tanfolyamokat, míg a szabadkai központban állandóan tartanak magyar és szerb nyelven is informatikai tanfolyamot. Az újvidéki központban viszont mintegy 40 típusú képzés folyik. Igazgatója, Đurađ Milanović elmondta, hogy évente mintegy 2000 személyt képeznek ki.
– Az átképzést igénylő személyek a következő szakokra jelentkezhetnek: informatika, idegen nyelv – angol és német –, szépségápolás, üzlet- és ügyvezetés, építészet, vendéglátás és idegenforgalom, mezőgazdaság, régi mesterségek, fémfeldolgozás, valamint magaslati munkálatok-ipari alpinizmus – mondta Milanović, majd hozzátette: – Az idén még 12 új tanfolyamot indítunk. Tanfolyamainkra minden olyan 65. életévét még be nem töltött nagykorú személy jelentkezhet, aki szerepel a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában.
A központ három részből tevődik össze. Az egyikben vannak az adminisztrációs irodák, a tantermek és a szálláshely. A másik részben van a konyha, az étterem és a konferenciaterem, a harmadikban pedig a műhelyek.
Azon személyek számára, akik nem a tartományi székvárosban élnek, az oktatás idejére teljesen díjmentesen szállást biztosítanak, hiszen egy-egy tanfolyam 1–3 hónapig tart.

– Kettőtől–hatágyas szobák vannak a központban, összesen 43 fekvőhellyel. A bentlakóknak biztosítjuk az ágyneműt is. Külön vannak a férfi és a női fürdők. Ételt sajnos nem tudunk biztosítani nekik, de van egy jól felszerelt kis konyha, ahol elkészíthetik a teát, kávét vagy a reggelit. Tervben van egy nyitott terasz kiépítése, ahova kiülhetnek kávézni. Igyekszünk, hogy otthonos, kellemes környezetet teremtsünk a résztvevők számára – mondta az igazgató.
A tantermeket az európai standardok szerint szerelték fel, mindegyikben van légkondicionáló berendezés is. Ami viszont a legfontosabb, hogy a mozgáskorlátozottak számára is akadálymentes a közlekedés és a képzéseken való részvétel. A központ felszereltsége igen gazdag és sokoldalú, 55 számítógép, korszerű munkagépek és eszközök, munkaruha, tehergépkocsi, kanalas kotró és furgon áll a jelentkezők rendelkezésére.
– Egy igazi szépségápolási szalont is kialakítottunk, ahol a résztvevők elsajátíthatják a manikűr-, pedikűr- és a fodrászat fortélyait. A másik épületben van a konyha és az étterem, ott viszont szakácsokat, cukrászokat, pizza-mestereket, pincéreket, bármaneket, borszakértőket képezünk ki. A munkanélküliek jelentkezhetnek gerontológiai ápoló képzésre is. A hegesztőtanfolyam igen népszerű, már két évre előre foglaltak a helyek – hangsúlyozta Milanović.
A központ egyik fő partnere a zentai Tisza Automotive autóvállalat. Meghatározott tervek és programok alapján 400–500 embert képeznek ki évente az ő szükségleteikre. A kiképzés után a vállalat munkát biztosít a legjobbnak bizonyuló munkavállalók számára.
A tanfolyamot befejező személyek véleménye fontos az Oktatási Központ vezetősége számára, így minden kurzus elvégzése után kérdőívet töltenek ki a résztvevők. A visszajelzések alapján korrigálják a lehetséges hibákat vagy mulasztásokat. A kérdőívek eredményei alapján viszont azt lehet mondani, hogy a tanfolyamot elvégzők 90 százaléka elégedett a központban szerzett tudással és a szolgáltatással.
A képzésekre bárki jelentkezhet, aki szerepel a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában, mégpedig személyesen a központban, az Ipari utca 3. alatt, vagy a következő e-mail-címen: info@centar.edu.rs. A munkaközvetítő szolgálaton keresztül is lehet jelentkezni.