2024. április 20., szombat

Kamattérítés is a termelőknek

Zentán 21 millió dinárt irányoztak elő a gazdák támogatására – Öt tonnánál nagyobb gépjárművek engedéllyel a központban

A zentai képviselő-testület a legutóbbi ülésén elfogadta a mezőgazdaság szubvencionálásáról szóló akciótervet, amelynek értelmében az idén is támogatásokat nyújtanak a községben élő mezőgazdasági termelőknek.

Győri István (Horváth Zsolt felvétele)

Győri István (Horváth Zsolt felvétele)

Győri István alpolgármester elmondása szerint erre az idén 21 millió dinárt irányoztak elő, amelyből 9,55 millió dinárt terveznek fordítani a földművelés fejlesztésére, 5 milliót a jószágtenyésztésre, 1,5 milliót a juhtenyésztők, 500 ezer dinárt pedig a méhészek támogatására. Ezenkívül – az idén először – a mezőgazdasági termelők által felvett hitelek kamattámogatására is 4 millió dinárt terveznek fordítani. Ezzel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy minél több termelő juthasson pénzhez, vagyis közülük többen vehessenek föl kölcsönt. Az elképzelések szerint a hitel nem haladhatja meg az ötszázezer dináros összeget, s így több kistermelő élhet a lehetőséggel. Az érintettek bármelyik bankban folyamodhatnak hitelhez – mondta el beszélgetőtársunk.

A földművelés fejlesztésére elkülönített pályázati pénzzel mindenekelőtt a kistermelőket szándékozzák támogatásban részesíteni. A kérelmezők legfeljebb 10 hektáros termőterülettel rendelkezhetnek. A jószágtenyésztők, a pályázat kiírását követően, állatorvosi költségek fedezésére nyújthatják be kérelmeiket. Tavaly 35 ezer dináros összegig terjedő állatorvosi költséget tudtak megtéríteni, és az idén is valószínűleg ekkora összegben szabják meg a támogatás felső értékét. A jószágtenyésztőknek a kérelmük átnyújtásakor előszámlát is fel kell majd mutatniuk a kezelés költségeiről, miután pedig átutalják számukra a támogatást, harminc napon belül számlával is igazolniuk kell, hogy célszerűen használták föl a pénzt.

A méhészek személyenként úgyszintén 35 ezer dináros összegig kérelmezhetik a támogatást, a kapott pénzt pedig méhcsaládok vásárlására, illetve méhészeti felszerelés beszerzésére fordíthatják. Ez esetben is a kérelemhez csatolni kell előszámlát, a pénz átutalását követően pedig számlával kell igazolni, hogy mire fordították a támogatást.

A támogatásokra a legalább három éve bejegyzett mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, a pályázat kiírását követően pedig a városháza 76-os irodájában kaphatnak a feltételekről bővebb információkat az érintettek. Győri szerint kamattámogatásra májusban, a többi támogatásra pedig augusztus és szeptember folyamán szeretnék kiírni a pályázatot.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a közlekedés szabályozásáról szóló rendeletet is, amelynek értelmében ezentúl az eddigi 5 tonnás teherjárművek mellett, külön engedéllyel, a központban lévő üzletek ellátását szolgáló, legfeljebb 10 tonnás tehergépkocsik is behajthatnak.

Az alpolgármester ennek kapcsán elmondta, hogy az elmúlt időszakban több üzlettulajdonos kérte, hogy változtassanak a rendelet kérdéses szakaszán, mivel megtörtént, hogy az 5 tonnánál nehezebb gépjárművek miatt őket is megbírságolták.

Így az elkövetkezőkben, amennyiben szükség mutatkozik rá, az érintettek a közlekedési alosztálynál jóváhagyást kérhetnek a nagyobb össztömegű tehergépkocsik közlekedésére, a jóváhagyást bizonyos illeték kifizetése ellenében egyéves időtartamra válthatják ki. Győri szerint ha szükséges (például költözködéskor), magánszemélyek esetében is engedélyezik a legfeljebb 10 tonnás tehergépjárműveknek a központba való behajtását. Ehhez persze engedélyt kell kérni az illetékes községi alosztálytól.