2024. április 24., szerda

Esélyóra a fogyatékkal élők életéről

Újabb sikeres akcióval bővült a Bethesda szeretetszolgálat és a Nikola Tesla iskola közötti együttműködés

Mintegy kétszáz diák kapcsolódott be annak a nyolc éve tartó programnak a legújabb fázisába, amely a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat és a Nikola Tesla általános iskola között zajlik.

A nyílt osztályfőnöki órán (Kiss Zoltán felvétele)

A nyílt osztályfőnöki órán (Kiss Zoltán felvétele)

-Látva azt a kifejezett érdeklődést, amit ebben a közösségben tanúsítanak a munkánk, illetve a fogyatékkal élők élete iránt, a két közösség szakembereinek és néhány aktív diák segítségével kidolgoztuk egy felmérés tervét, amelyet a közelmúltban sikeresen meg is tudtunk valósítani. Elsősorban szemléletváltás és szemléletformálás volt a célja a kutatásnak – vázolta fel legújabb akciójukat Cipó Rózsa, a Bethesda igazgatónője.

Huber Varmuzsa Anikó, a Bethesda gyógypedagógusa vállalt jelentős részt a szervezésből az intézmény részéről:

– Esélyóra nevű programunk már évek óta működik sikeresen a község általános- és középiskoláival. Ez egy nyílt interaktív tanóra a fogyatékkal élő embertársaink életének megismertetésével kapcsolatban. Az együttműködést most továbbgondoltuk olyan formában, hogy azokkal a tanulókkal, akikkel már évek óta sikeresen dolgozunk a Nikola Tesla iskolában, felmérést készítettünk a hetedikes, nyolcadikos diákok körében a témáról: Hogyan látják szűkebb és tágabb értelemben a fogyatékkal élők világát a fiatalok, el tudják-e képzelni, hogy szorosabb kapcsolatba kerüljenek velük. Kellemes meglepetés ért bennünket, mert olyan nagy volt az érdeklődés a diákok körében, hogy még többen is jelentkeztek, mint amennyire számítottunk a felmérés során.

Varga Arabella, az iskola pszichológusa elmondta, hogy most nőtt ki a nyolcéves programból az első generáció.

– 2009 óta, amióta működik az inkluzív oktatási rendszer, és helyet kapnak az osztályfőnöki órák témakörében ezek a kérdések, a diákok sokkal nyíltabbak és elfogadóbbak a fogyatékkal élő társaikkal. Nagyon hasznos, hogy a gyakorlatban is megéljék az elméletben már feldolgozott kérdéseket.

Két nyolcadikos diáklány, Matuska Kinga és Tijana Nerić vállalták magukra a gyakorlati munkát, a kérdőívek szétosztását, kitöltetését, begyűjtését, és tegnap nyílt osztályfőnöki órán szemléltették az eredményeket. Elmondták, hogy először meglepődtek osztálytársaik felkérésen, de később valamennyien rendkívül pozitívan álltak hozzá az akcióhoz, és jókedvvel válaszoltak a kérdésekre, valamint a tanáraik is kitöltötték a kérdőívet.

A begyűjtött adatok, kutatási eredmények jól tükrözik a jövő nemzedék hozzáállását, nyíltságát a kérdéskörhöz, de kitűnő alapot képeznek a további munkákhoz is.