2024. április 23., kedd

Felújítják a Petar Kočić iskolát

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Május 3-án megkezdték a központi Petar Kočić Általános Iskola felújítását. A munkálatok a tervek szerint 120 napig tartanak. Ez alatt az idő alatt sor kerül a bontásra, kőműves munkálatokra, szigetelési és szobafestői munkálatokra, padlócserére, asztalos munkálatokra, a vizes gócok javítására, a sportcsarnok tetőzetének javítására, valamint a fűtőtestek javítására, festésére, valamint a meghibásodott radiátorok cseréjére. A renoválás idején az iskola alsós diákjai délutánonként a Kókai iskola épületében tanulnak, a felsősök pedig a kolóniai iskolába járnak. A felújítás költségei mintegy 54 millió dinárra rúgnak.

***

Szombaton, május 6-án, 19 órai kezdettel a temerini moziteremben az Álom hava című szerb–magyar történelmi filmet vetítik, ezt megelőzően, 18 óra 30 perctől a Művelődési Központ kisgalériájában pedig megtekinthető a film készítése során használt kellékek és korhű öltözékek kiállítása. A vetítés után Bicskei Zoltán filmrendezővel Csorba Béla beszélget. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a film készítői és a szervezők. A belépőjegy 100 dinár, megvásárolható a vetítés napján a jegypénztárnál.

***

Május 7-én 17 órai kezdettel a színházteremben anyák napi műsort tartanak a Kókai Imre iskola tanulói és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai. Mindenkit szeretettel várnak a fellépő gyerekek és a szervezők.

***

Vasárnap, május 7-én, 19 órakor a tájházban újabb monodrámával lép közönség elé Ilyés Lénárd budapesti színész, aki tavaly nagy sikerrel adta elő a Novecento című monodrámát. Ezúttal az Algernon-effektust viszi színre. A bemutatóra minden színházkedvelőt szeretettel várnak a szervezők. A darab megtekintése révén a látogatók is hozzájárulhatnak az élni akaró temerini magyar kultúra fennmaradásához. A belépődíj 150 dinár.

***

Szerdán, május 10-én, délután 5 órai kezdettel a temerini színházteremben vendégszerepel a magyarországi Kaláka zenekar és vendége, a Cimbora együttes. Megzenésített gyermekverseket és dalokat adnak elő. A belépőjegy 120 dinár, beszerezhető a koncert előtt a helyszínen.

***

A VIII. Vajdasági és XVIII. Temerini Pálinkaversenyt május 10-a és 13-a között tartják meg az Ifjúsági Otthonban. A verseny programja: május 10-én (szerdán) a pálinkák átvétele 10 és 20 óra között, május 11-én (csütörtökön) a pálinkák átvétele 8 és 12 óra között, nyilvános bírálat 14 órától, május 13-án (szombaton) 10 órakor a pálinkaverseny megnyitója, 11 órakor előadás a pálinkafőzés időszerű kérdéseiről, 12 órakor pedig eredményhirdetés. A következő 100%-os gyümölcspálinkák nevezhetők be: meggy-, cseresznye-, faeper-, alma-, körte-, vilmoskörte-, szilva-, ringló-, barack-, őszibarack-, szőlő-, törköly-, birsalma- és bodza-. A mintákat 0,7 literes áttetsző (fehér) üvegben kell átadni, fel kell tüntetni rajta a pálinka fajtáját, erősségét. Az eddigi pálinkaversenyen bírált mintákat és a 2016. év érett pálinkáit várják. A benevezési díj 300 dinár. A mintákat a Zentai Gazdakör is átveszi.

Az elbírálást a nemzetközi tapasztalattal bíró zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend tagjai végzik. A bírálóbizottság elnöke Jovan Popov vegyész, szeszesital-technológus. Az eredmények felkerülnek az internetre.

***

A kommunális közvállalat szakszolgálata csütörtökön megkezdte az áprilisi számlák kézbesítését, és a kommunális szolgáltatások megfizettetését. Elkerülhető a sorban állás a postán, a közvállalatban vagy a bankban, ha a fogyasztók számlakézbesítéskor fizetik ki a tartozásukat. Azok, aki rendszeresen és határidőn belül rendezik tartozásaikat, a számlán feltüntetett összegre 5%-os kedvezményt kapnak.