2024. április 24., szerda
BIRKÓZÓ-EB – ÚJVIDÉK

Zsanett a felnőttek között is bizonyított

A 75 kg-os magyar versenyző tegnap döntőt vívott a címvédő Adarral

A magyar szabadfogású csapat után a sérülések miatt foghíjas női együttes is érmet szerzett az Újvidéken zajló felnőttbirkózó-Európa-bajnokságon, miután a legnehezebb, 75 kg-os súlycsoportban Németh Zsanett a döntőbe jutott, amelyet tegnap este vívott a török címvédővel, Yasemin Adarral. Zsanettnak csak két mérkőzést kellett vívnia a fináléig, de ez a kettő nem volt sétagalopp, mert a német Anna Schell ellen is nehéz volt (2:1), az elődöntőben pedig még nehezebb, mert a moldovai Szvetlana Szajenko várt rá, aki bronzérmes volt az Európai Játékokon, és egy vb-ötödik hellyel is büszkélkedhet. Zsanett azonban kiválóan kezdett ellene, mert 4:0-ra elhúzott, de a moldovai nem adta fel, hanem az első menet végéig 4:3-ra csökkentette a magyar lány előnyét. Zsanett a második menetben láthatóan kifáradt, de ellenfele sem tudott újat mutatni, az állóharc nem hozott újabb pontot, és Zsanett a döntőbe jutott. Szép teljesítmény ez a magyar versenyzőtől, s egyfajta folytonosságot jelent a pályafutásában, hiszen Zsanett előtte kétszer is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel az U23-as Európa-bajnokságon.

Szabadfogásban csak egy magyar versenyzőt láthattunk tegnap, méghozzá a 61 kg-os Molnár Józsefet, aki a nyolcaddöntőben 10:2-re kapott ki az azeri Ahmednabi Gvarzatilovtól, s ez volt számára a végállomás, mert az azeri a második körben a grúzok olimpiai bajnokára, Vladimer Hincsegasvilire futott, és 9:5-re kikapott, így Molnár nem jutott a vigaszágra.

Tegnap végre szerbiai győzelemnek is örülhettünk, hiszen a 74 kg-ban Zaur Efendiev kiválóan haladt: a nyolcaddöntőben technikai fölénnyel (10:0) győzte le az izraeli Hanoc Rachamint, a negyeddöntőben pedig bátran vette fel a versenyt a török Soner Demitrasszal, de egy figyelmetlenség a meccsbe került, török ellenfele betusolta. A mesének azonban ekkor még nem volt vége, mert a török a döntőbe jutott, a vigaszágon pedig a verhetőnek tűnő görög Kirillosz Binenmpaoum lett volna az ellenfél, de Efendiev sérülés miatt kénytelen volt feladni a párharcot. 61 kg-ban is indult szerb versenyző, de Stefan Taričić a bolgár Dimitar Ivanov ellen ugyanolyan sorsra jutott, mint társai az előző napokban, azaz technikai tussal kapott ki. Így járt a nőknél Merima Galetin, akit a bolgár Biljana Dudova vert meg 10:0-ra.

Ami a keddi versenynapot illeti, a legnagyobb öröm biztosan a szlovén csapatnál volt, hiszen az ország 1991-es önállósulása óta az első felnőttérmet szerezték meg David Habat (65 kg) révén, aki a bronzmeccsen 10:3-ra győzte le az ukrán Gor Oganeszjant. Ezt a súlycsoportot először nyerte meg az orosz Iljasz Bekbulatov, aki 10:0-ra lesöpörte bolgár ellenfelét, Boriszlav Novacskovot. Mint azt már tegnap megírtuk, az oroszoknak négy súlycsoportban négy döntősük volt, de csak felemásra sikeredett a napjuk, mert női 53-kg-ban a fehérorosz Vanesza Kaladzsinszkaja 2:1-re legyőzte Natalja Malisevát. E súlycsoportban a hazai Ana Ranđelovićnak is lehetett szurkolni, de a bronzmeccsen másfél perc alatt 11:0-ra kikapott a német Nina Hemmertől. Férfi 97 kg-ban sem született orosz arany, mert a török Riza Yildrim bátor támadásokkal 4:2-re legyőzte a címvédő Anzor Boltukajevet.

Európa-bajnokok, szabadfogás, 65 kg: Iljasz Bekbulatov (orosz). 97 kg: Riza Yildrim (török). Nők, 53 kg: Vanesza Kaladzsinszkaja (fehérorosz). 60 kg: Ljubov Ovcsarova (orosz).