2024. március 29., péntek

Bezárják a šidi migránsközpontot

Belgrád utcáiról központokba költöztetik a menekülteket

Csökkent a migránsok száma Šid környékén, így miután az itt tartózkodókat más központokba szállítják, ahol van hely, felszámolják a šidi befogadóközpontot. Néhány, más városban található befogadóközpont is hasonló sorsra jut – jelentette be Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter.

Migránsok Šidnél (Ótos András felvétele)

Migránsok Šidnél (Ótos András felvétele)

– Jelenleg az a legfontosabb, hogy lecsökkent a központon kívüli mozgás. A következő lépésben az egyedülállókat más központokba szállítjuk, vagyis csak a családok maradhatnak majd Šiden, akiket idővel szintén más központokban szállásolunk el – magyarázta a menekültközpont felszámolásának részleteit.

Elmondta, az elmúlt időszakban Szerbián megközelítőleg egymillió ember haladt keresztül. Ennek ellenére nem történt sok incidens, az állami szerveknek mégis elsősorban a helyi lakosság védelmével kell foglalkoznia, és ezek az intézkedések is ezt szolgálják.

Hírek szerint a šidi központból többen a nem messze található adaševci és principovaci menekülttáborba kerülnek.

Nemcsak a Šiden tartózkodó migránsokat helyezik át más központokba, hanem a Belgrád központjában, a vasút- és a buszállomás környékén tartózkodó migránsokat is befogadóközpontban szeretnék elhelyezni – mutatott rá Nenad Ivanišević, a szociális védelmi minisztérium államtitkára. Kiemelte, hogy a Menekültügyi Főbiztossággal és egyes civil szervezetekkel kidolgozták a tervet, hogyan szállítsák el intézménybe az utcáról a migránsokat erőszak nélkül, emberséges körülmények között.

Vladimir Cucić, a Menekültügyi Főbiztosság vezetője elmondta, az elkövetkező 20 napban át szeretnék költöztetni a belgrádi Közgazdasági Egyetemi Karnál és a buszpályaudvarnál tartózkodó migránsokat. Az előkészületeket a munkatársai már megkezdték, naponta kilátogatnak hozzájuk, hogy beszélgessenek velük, elhelyezésüknél pedig a civil szervezetek segítségére is számítanak majd.