2024. március 29., péntek

Harmincegy magyar elsős

Zombor városban és a vonzáskörébe tartozó 15 településen őszre összesen 640 elsős indul iskolába, közülük 31-en magyar nyelven tanulnak.

Magában a városban mindössze két leendő magyar elsőst vettek nyilvántartásba. A mostani óvodások közül 362-en, vagyis a nyilvántartottaknak több mint a fele a városi iskolákba jár majd. Legtöbben, 95-en az Ivo Lola Ribar Általános Iskolába iratkoznak majd, az Avram Mrazovićnak 90, a Nikola Vukičevićnek 73, a Dositej Obradovićnak 72 elsőse lesz. A Testvériség-Egység Általános Iskolában 32-en kezdik meg a tanulmányaikat, köztük a két magyar diák is.
A falvakban 278 elsős lesz. A legnépesebb csoport – 37-en – a sztapári Branko Radičević iskolába jár majd. Őrszálláson és Kerényen 30-30 gyerek ül majd iskolapadba. Bezdánban 29 az elsősök száma, közülük kilencen magyarul tanulnak. Legkevesebb szerb anyanyelvű elsős Béregen lesz, mindössze hét. A magyar tagozatok létszáma is elenyésző: Telecskán és Nemesmiliticsen 7-7 elsősre számítanak, Doroszlón pedig hatra.
Magában a városban tavaly egyébként egyetlen magyar elsős diák sem volt.