2024. április 25., csütörtök

A Rút kiskacsa diadala

Negyedik alkalommal találkoztak Bácskossuthfalván a kis színjátszók – A bácsgyulafalviak előadása volt a legjobb

Bácskossuthfalván gazdag hagyománya van a legkisebbek színpadi játékának. Crnković Gábor, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a drámai csoport megmozdulása számos baráti kapcsolatot, gyümölcsöző intézményi szintű együttműködést formált, így jött a találkozó ötlete is négy évvel ezelőtt.

– A rendezvényünket meghívásos alapon szerveztük meg, 12 előadást és mintegy 200 résztvevőt láttunk vendégül. Az idén Bogárdi Zsolt, Mess Attila és Virág György véleményezte a látottakat. Fellépőink a Topolyai Művelődési Ház színjátszói, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola, illetve kispiaci kihelyezett tagozatának a tanulói, a bácskossuthfalvi iskola tanulói, a Moravicai Értelmiségi Fórum csapata, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola színjátszói, továbbá testvériskolánk, a mélykúti Szent Tamás Általános Iskola diákjai, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület képviselői, illetve a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület keretében működő színjátszó csapat tanulói.

Mess Attila az idén zsűriként nézte végig a darabokat, tavaly viszont rendezőként izgult a csapatáért.

– A gyermekszínjátszás egyik alappillére a bemutatkozási lehetőség. Ez a találkozó pedig nagyszerű lehetőség a legkisebbek számára, hogy megmutassák, amit tudnak. A játék öröme számukra még tiszta és szívből jövő. A felkészítő pedagógusoknak is nagyszerű visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy a munkájuk milyen irányban halad, mit kell módosítani esetleg a módszereken – mondta.

A legsikeresebb színpadi előadást a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Ákombákom csoportja mutatta be Hans Christian Andersen: Rút kiskacsa című története alapján, Vörös Imelda rendezésében. A képzeletbeli dobogó második helyezettje a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola kispiaci kihelyezett tagozata lett a Csillagocskák című előadással, amit Ózsvár Edit és Kávai Bózsó Ildikó rendezett, a harmadik helyezett pedig a topolyai Művelődési Ház Mosolyt Csaló Bábcsoportja a Csodaország című darabbal, mely Lewis Caroll írása alapján készült, Crnkovity Gabriella rendezésében. A rendezvény különdíját a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjai érdemelték ki Nikolics Anton szerzői-rendezői produkciójával. A legjobb női szerepért – ez utóbbi előadásban nyújtott teljesítményéért – Yu Sifan (Csantavéren élő, ázsiai származású kislány) kapott díjat, a fiú főszereplők közül pedig Biacs Balázs és Zsiga Márk alakítását emelte ki a zsűri.

A bácskossuthfalvi színjátszó-találkozó fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a bácskossuthfalvi helyi közösség, az Ady Endre Művelődési Központ, a Moravicai Értelmiségi Fórum, valamint a topolyai Solymosi Könyvesház voltak.