2024. április 25., csütörtök

Arcok üveg mögött

Bácsfeketehegyen került sor a fordított versek szavalóversenyére

Bácsfeketehegyen nyolcadik alkalommal szervezték meg az Arcok üveg mögött versmondó versenyt. A megmérettetésen általános és középiskolás gyerekek vettek részt, és az eseményt ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte. Hajvert Ákos, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a rendezvénnyel a műfordítások megismertetése a céljuk.

Hajvert Ákos megnyitja a szavalóversenyt (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos megnyitja a szavalóversenyt (Lakatos János felvétele)

– Alapvetően az volt a célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy a műfordításokat egy picit közelebb hozzuk a közönséghez, a versmondókhoz, a prózamondókhoz. A magyar irodalomban nagyon sok a műfordítás, és kevés hasonló típusú rendezvény van, amely a műfordításoknak adna teret. Másrészt minden évben egy-egy náció irodalmát szerettük volna megszólítani, ami nehéz, mert nem minden nemzetnek van gyermekirodalma – mondta el Hajvert.

Az idén 26-an jelentkeztek a szavalóversenyre, és a következő eredmények születtek: 1–2. osztályos kategóriában Trkulja Teofil (Újvidék) lett az első, Szatmári Lili (Topolya) a második és Bába Kristóf (Újvidék) a harmadik. Különdíjat kapott Tóth Dániel (Újvidék) és Deák Anna Rita (Újvidék). A 3–4. osztályosoknál Alács Varró-Emese (Pacsér) szerezte meg az első helyet, Bede Barnabás (Kishegyes) a másodikat és Erdei Anna Dorka (Kishegyes) a harmadikat, különdíjat Kiskomáromi Zsolna (Óbecse) kapott. A felsősöknél Szabó Rebeka (Topolya) lett az első, Vanka Réka (Kishegyes) a második és Szabó Némedi Róbert (Bácsfeketehegy) a harmadik, különdíjat pedig Kanyó Natália (Kishegyes) kapott. A középiskolások kategóriájában három különdíjat ítéltek oda, ezeket Dupák Fanni (Csóka), Major Lili (Kishegyes) és Hodik Annabella (Bácsfeketehegy) kapta.

A rendezvényt az idei évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi oktatásügyi titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Feketics Művelődési Egyesület és a Gebi cég támogatta.