2024. április 19., péntek
KÉZILABDA

Győzni kell(ene)

A szerbek Romániában, a magyarok Pesten harcolnak az Eb-ért

Mind a szerb, mind a magyar férfikézilabda-válogatott Európa-bajnoki selejtezőt vív ma, előbbi a románokkal, utóbbi a dánokkal mérkőzik.

A szerb szövetségi kapitány, Jovica Cvetković már korábban kijelölte keretét a mérkőzésre, a válogatott egyik alapembere, Žarko Šešum szerint a románok elleni párharc megnyerése nem jelenthet problémát, ehhez azonban elengedhetetlen az összjáték.

Papíron talán esélyesebbnek számítunk, a játékoskeretünk erősebb, de csapatként kell játszanunk. Nekik a szövetségi kapitányuk a legnagyobb erősségük, az ő személye tartást ad a csapatnak. Hazai pályán játszanak, minden támogatást meg fognak kapni. Fizikailag rendkívül jó állapotban vannak, felkészültek, jól védekeznek, erős lövőjátékosokkal rendelkeznek. Jelenleg csak erre a meccsre koncentrálunk, a román válogatott képességei szerint építettük fel mind a támadójátékunkat, mind a védekezésünket” – mondta Šešum. A románok elleni második mérkőzést vasárnap rendezik Kragujevacon.

A magyar válogatott kerete jelentősen átalakult a Dánia elleni mérkőzésre (20 óra, M4 Sport). Már nem kíván a legjobbak között szerepelni Gulyás Péter, Iváncsik Gergő és Zubai Szabolcs, ráadásul sok a sérült is (Ancsin Gábor és Vaskó Péter comb-, Bartók Donát kéz-, Bartucz László és Fazekas Nándor gerinc-, Harsányi Gergely comb-, Hornyák Péter boka-, Nagy Kornél térdsérüléssel bajlódik), így Xavier Sabaté szövetségi kapitány újítani kényszerült. Érdekesség, hogy bekerült a keretbe a zentai születésű, 33 éves Uroš Vilovski, aki játszott már Veszprémben, később Balatonfüreden, valamint a francia Montpellier és a román Baia Mare színeiben, jelenleg pedig a német Bergischer együttesét erősíti. A magyar állampolgárságot 2014 tavaszán vette fel. Újoncként került a nehezen összeállított keretbe Szita Zoltán, de Győri Mátyás is csak egyszer viselte a címeres mezt.

Nem könnyű a helyzetünk, ám nyilván a lehető legjobb, több tehetséges fiatallal felálló keretet igyekeztünk összeállítani. A lehetőséget kapó fiatalokra alapozhatjuk egy-két éven belül a jövő válogatottját. Óriási kihívás az olimpiai bajnok ellen szerepelni, és egyben sok tapasztalat is szerezhető a két találkozón. A csoportunkból tovább kell jutnunk, ez a legfontosabb” – mondta Sabaté. A Dánia–Magyarország találkozóra vasárnap 20.30-tól Aarhusban kerül sor.

A magyar válogatott kerete: Borbély Ádám, Mikler Roland, Székely Márton (kapusok), Iváncsik Tamás (jobbszélső), Nagy László, Balogh Zsolt (jobbátlövők), Császár Gábor, Győri Mátyás, Juhász Ádám, Lékai Máté (irányítók), Bánhidi Bence, Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Uroš Vilovski (beállósok), Bodó Richárd, Dzsamali Iman, Ligetvári Patrik, Szita Zoltán (balátlövők).