2024. április 23., kedd
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Küzdelem a magas hegyekben

Quintana vs. többiek a 100. Girón?

Szardínián rajtol el holnap a jubileumi, 100. Giro d’Italia, az országúti kerékpáros szezon első háromhetes versenye. A május 28-áig tartó, 21 szakaszból álló viadalon összesen 22 csapat, 18 World Tour- és 4 Professional Continental- (2. szint) alakulat áll rajthoz egyenként 9 versenyzővel (kivéve az Astanát, amely a nemrég tragikusan elhunyt Michele Scarponi emlékének adózva csak 8 embert vonultat fel). Összesen tehát 197 tagú mezőny vág neki a 3612 kilométeres megmérettetésnek.

A hagyományosan sok hegyi szakasszal tarkított olasz körverseny idén is minden bizonnyal a 2000 méter feletti országutakon dől majd el. A szervezők a szardíniai „könnyű” felvezetés után pihenőnapot iktattak be, majd a negyedik szakaszra azonnal az Etna csúcsára irányították az útvonalat. Az első hét lankás terepét a Blockhausban záródó hegyi befutó koronázza meg. A második pihenőnap után a körverseny 39 kilométeres egyéni időfutammal folytatódik, ahol minden bizonnyal szűkülni fog a végső esélyesek csoportja. A középső hét legnagyobb kihívása a 14. etap biellai hegyi befutója lehet.

A záróhét egymás utáni öt kemény hegyi szakasza ígérkezik a parádés verseny legizgalmasabb időszakának, a 16. szakaszon például egymás után kell feltekernie a mezőnynek a gyilkos Mortirolo-csúcsra, valamint a 2758 méter magas Stelvio-hágóra. Minderre zárásként következik az utolsó nap 28 kilométeres egyéni időfutama, amelyen a hegyi etapokhoz hasonlóan többperces különbségek is kialakulhatnak a riválisok között.

A Giro idei címvédője a jelenleg a Bahrain–Merida csapatban tekerő olasz Vincenzo Nibali, az egyetlen aktív versenyző Alberto Contador mellett, aki mindhárom háromhetesen tudott diadalmaskodni. Nibali, aki most is az egyik nagy esélyesnek számít, tavaly a harmadik hétre lendült igazán kiemelkedő formába, és az utolsó előtti szakaszon egyéni szökést követő szakaszsikerrel vette át a vezetést. Az olasz legutóbbi viadala a horvát körverseny volt, amelyen mindössze egyetlen másodperces előnnyel végzett az élen. Formája tehát nem a legjobb, ha azonban rutinosan kezeli a nehéz helyzeteket, a végén most is ő állhat a dobogó legmagasabb fokára.

Nibali címvédését leginkább a kolumbiai Nairo Quintana, a verseny 2014-es kiírásának győztese veszélyezteti. A Movistar rendkívül erős hegyispecialistája számára bizonyosan előnyt jelent a nagyszámú hegyi etap, valamint az, hogy ezek mellett mindössze két időfutamot, összesen 67 kilométernyi egyéni időmérést kell teljesíteni a mezőnynek.

Nibali és Quintana mellett jó összetettbeli eséllyel indulhat Domenico Pozzovivo (Ag2r), Thibaut Pinot (FDJ), Ilnur Zakarin (Katusha–Alpecin), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Adam Yates (Orica-Scott), Geraint Thomas (Sky) és Tom Dumoulin (Sunweb).

A sprinterek előtt hat egyértelműen sík befutóval záruló szakasz ad esélyt szakaszgyőzelemre, a nagy hajrások közül Sam Benett (Bora-Hansgrohe), André Greipel (Lotto-Soudal), Caleb Ewan (Orica-Scott) és Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) pályázik a legjobb esélyekkel.