2024. április 25., csütörtök

Táncolni ketten…

Show-, latin-amerikai, illetve német és magyar néptáncok az óbecsei színpadon

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben „Táncolni ketten, táncolni a végtelenben…” címmel ünnepi műsort tartottak a táncművészet világnapja alkalmából. A rendezvényen, melynek támogatója a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat volt, fellépett Magyarországról a szuloki Német Nemzetiségi Egyesület Tánccsoportja, a topolyai Cirkalom táncegyüttes, a becsei Đido Néptáncegyüttes, valamint felléptek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör társas-, modern- és néptánccsoportjai. A rendezvényen Kiss Igor, a Községi Tanács tagja köszöntötte a vendégeiket, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy minél többet táncoljanak:

– Táncolunk, mert táncolnunk kell. Különböző alkalmakkor, különböző érzelmi állapotokban, különböző ritmusokra. Örömben vagy bánatban, munka előtt vagy munka után, vetéskor és betakarításkor, iskolakezdéskor és diplomázáskor, elhelyezkedéskor és nyugdíjba vonuláskor, érkezéskor és búcsúzáskor, egyszerűen mindig. Nekünk, vezetőknek, szervezőknek, szülőknek, nem marad más hátra, mint hogy megteremtsük a feltételeket és megadjuk a lehetőségeket, hogy gyermekeink, mint a mai nap is, táncolhassanak, és mi pedig örömünket leljük bennük.

A műsor során a népes közönség show- és latin-amerikai táncokat, szerb és magyar néptáncokat, a szuloki vendégek révén pedig német táncokat láthatott. A műsor második részében Vajdaság két kiváló néptáncegyüttesének, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence táncegyütteseinek közös produkcióját élvezhette a közönség. A produkció a „Járd ki lábam, járd ki most!” címet kapta.

– A negyven perces kötött, szerkesztett műsorban Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek sokszínű néptáncos kultúráját mutattuk be. Megjelentek az erdélyi dialektus forgós-forgatós táncai, a felvidéki magyarság csárdásának csalogatós formái, a kis-magyarországi új-stílusú csárdások és eszközös táncok, valamint a délvidéki, vajdasági Tisza mentéről hamvaiból feléledő ugrósok és csárdások. Mindezek mellett villanásokat láthatunk a Kárpát-medencében velünk élő más népek táncos életéből is, ezzel is megismertetve e csodálatos vidék sokszínű táncos kultúráját. A produkció létrejöttét a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta – ismertette Kisimre Szerda Anna, a Szelence táncegyüttes művészeti vezetője.