2024. április 25., csütörtök

Asztúria hercegnője-díj

A világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze, a dél-afrikai William Kentridge veheti át ebben az évben a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában – jelentette be döntését a zsűri csütörtökön Oviedóban.

Az elismerésre, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez, ebben az évben 43 művészt jelöltek 19 országból, kilétüket azonban a zsűri, mint mindig, most is titokban tartotta.

A döntés indoklása szerint Kentridge rendkívül sokoldalú művész, aki rajzok, festmények, videoinstallációk, kollázsok, szobrok, fotográfiák készítése mellett opera és színházi előadásokat rendez, egyben a nemzetközi színtér egyik leginnovatívabb alkotója, aki „elkötelezte magát a valóság mellett”.

Az 1955-ben Johannesburgban született művész világszemléletére és munkásságára egyaránt hatással volt az apartheid elleni küzdelem, amelyben ügyvéd szülei aktívan részt vettek. Apja például védte Nelson Mandelát is. Mindez meghatározta, hogy kezdetben nem művésznek készült, hanem politikatudományt hallgatott az egyetemen.

A nyolcvanas évek elején Párizsba költözött, ahol Jacques Lecoq Nemzetközi Színházművészeti Akadémiáján tanult, később dolgozott televíziós sorozatok művészeti igazgatójaként, majd animációkat készített saját rajzai alapján. A kilencvenes években kezdte kombinálni a különböző műfajokat, a rajzot, a filmet, a színházat, ezzel multidiszciplináris művésszé válva. Alkotásaiban a valós politikai, társadalmi eseményeket alakítja át költői allegóriákká, megrázó módon dokumentálja az igazságtalanságot és az erőszakot.

Nemzetközi bemutatkozása 1997-ben a rangos kasseli Documenta X kortárs művészeti kiállításon volt, amelyet 1998-ban a Sao Pauló-i, egy évre rá a velencei biennále követett. William Kentridge munkáit azóta a világ legfontosabb múzeumaiban, kiállítótereiben mutatták be. 2010-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) szentelt retrospektív kiállítást a művésznek, 2011-ben a budapesti Szépművészeti Múzeumban nyílt tárlata.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet három éve módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

Az elismerést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót vehet át az uralkodótól az októberi díjátadón.

A művészeti kategória korábbi díjazottjai között van Francis Ford Coppola, Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar is.