2024. március 29., péntek

Budapesten Zsigmond Vilmos hagyatéka

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) könyvtárában helyezték el a tavaly elhunyt magyarországi születésű Oscar-díjas amerikai operatőr és rendező, Zsigmond Vilmos gyűjteményének filmezéssel és fotózással foglalkozó albumait és szakkönyveit csütörtökön Budapesten.

Az értékes, több esetben dedikált albumokat és szakkönyveket a világhírű filmes özvegye, Susan Zsigmond adományozta az egyetemnek, ahol egykor Zsigmond Vilmos is tanult – mondta Balázs Gábor, az egyetem Film- és Médiaintézetének vezetője a kiadványokat rejtő dobozok kibontásakor.

Báron György egyetemi tanár a dobozok kibontása után kiemelte: a könyvek között sok a filmezés és a stúdiók történetével foglalkozó kiadvány, a jó minőségű képzőművészeti és fotóalbum, például André Kertésztől és másoktól, valamint értékes monográfiák is találhatóak a gyűjteményben.

Zsigmond Vilmos nagyon jó és pontos szemmel válogatta össze a legértékesebb könyveket – fogalmazott Báron György, aki megjegyezte azt is: ha egy filmes könyvesboltba bemegy az ember, főleg Los Angelesben, ezerféle kiadványt vehet, igényest és kevésbé értékest is. Az adományozott könyvek között viszont egy sincs, amit ne vinne szívesen haza.