2024. április 20., szombat

Van megoldás?

Valószínűleg minden háztartásban megtalálható egy zacskó tele másik zacskókkal, amelyeket tulajdonképpen semmire sem használunk, esetleg arra, hogy szemetet dobjunk ki bennük. A boltokban ingyen kaphatóak, és minden bevásárlás alkalmával szaporítjuk velük az otthoni gyűjteményünket, csak halmozódnak a lakásban, és nem nagyon tudunk mit kezdeni velük. Nagy részük a kukában végzi, vagy rosszabb esetben az utcán, a parkokban, útszélen, kerítésre, fára akadva. Hogy látványnak is rossz, az még csak a kisebb baj a műanyag zacskókkal, a nagyobb gond viszont az, hogy óriási terhet jelentenek a környezetre. Nem csoda hát, hogy a legtöbben ellenzik a mértéktelen használatukat, és a betiltásuk mellett szavaztak.

Felmérések szerint Szerbiában mindennap hétmillió műanyag zacskót használnak és dobnak el. Boltokban, szupermarketekben, piacon, ruhaüzletben, cipőüzletben, gyógyszertárban és sorolhatnánk tovább, előszeretettel osztogatják az elárusítók. Világszerte 500 milliárd zacskót vesznek el a vásárlók évente. Átlagosan mindössze 12 percig vannak használatban, azután eldobják őket, a természetben pedig évszázadokig megmaradnak, de akár 1000 évig is eltarthat a lebomlásuk, ezzel hatalmas pusztítást okozva az élővilágnak. Valószínűleg bele sem gondolunk, hogy az általunk eldobott zacskó mekkora utat tesz meg, és hová jut végül. Minden zacskó, ami a csatornákba, netán a folyókba kerül, előbb-utóbb a tengerben köt ki. Évente kb. 10 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengerekbe és óceánokba.

Ön támogatja a műanyag szatyor betiltását?

Igen: 234 (78,8%)

Nem: 52 (17,5%)

Nincs véleményem a kérdésről: 11 (3,7%)

A műanyag zacskók nem komposztálódnak. A természetben mérgező részecskékre hullanak, és a talaj, valamint a vizek, óceánok szennyeződését okozzák, és az állatok táplálékláncába kerülnek. Több százezer tengeri állat, bálna, teknős, valamint madár pusztul el minden évben amiatt, hogy a műanyag hulladékot tévedésből tápláléknak nézik és megeszik, de nem tudják megemészteni. Ha nem is nyelik le, belegabalyodnak, és nem tudnak tőle úszni, repülni, ami számukra szintén egyenlő a halállal. A szárazföldön ugyanez történhet az emlősállatokkal, amikor legelészés közben véletlenül megeszik a műanyag zacskót.

Egyes boltok biológiai úton lebomló zacskókat, vagy vászonszatyrokat is kínálnak vásárlás alkalmával, de mivel ezekért fizetni kell, a legtöbb vásárló nem él a lehetőséggel. Pedig minden egyes újrahasznosítható bevásárlótáska a becslések szerint 1000 műanyag zacskót helyettesíthet az élettartama során.

A műanyag zacskóknak világszinten mindössze egy százalékát hasznosítják újra. Ennek az az oka, hogy az újak előállítása olcsóbb, mint a használtak feldolgozása. A legtöbb ország már régóta próbálja megoldani ezt a problémát papírzacskók bevezetésével. Szerbiában is már évek óta tervben van a műanyag zacskók betiltása, de ezidáig még nem került rá sor. Környezetvédők szerint nálunk nem a műanyag zacskók újrahasznosítása lenne a legnagyobb probléma, hanem az ökológiailag elfogadható helyettesítésük. A papírzacskók, bár lebomlanak, az előállításukhoz rengeteg fára van szükség, ezért nem engedhetjük meg, hogy a papírzacskók gyártása céljából megnövekedjen az erdőirtás.

Alighanem nem meglepő, hogy a megoldást, úgy tűnik, a természetben kell keresni. Kutatók ugyanis felfedeztek egy új baktériumfajt, amely műanyaggal táplálkozik. Ezek a mikroorganizmusok PET-et fogyasztanak, ami ugyancsak jelentős felfedezés, hiszen évről évre elképesztő mennyiségű PET-palackot dobálunk el. De műanyagevő hernyókat is találtak, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a műanyag szemét lebontásában. Lehet, hogy ez lesz a megoldás a műanyag zacskók problémájára is?

De mit tehetünk mi addig? Úgy tűnik, sem a műanyag, sem a papírzacskó nem a legjobb megoldás, hiszen mindkettő előállítása valamilyen módon káros ránk és a környezetre nézve. Az elsődleges cél a műanyag szatyrok használatának csökkentése kellene, hogy legyen vászontáskák használatával, ez pedig teljes mértékben a személyes döntésünkön múlik. A legegyszerűbb, amit tehetünk, ha minden vásárláshoz magunkkal visszük a saját szatyrunkat vagy kosarunkat. A vászonzacskók előállítása kevés energiát igényel, ezenkívül tartósak is, évekig használhatjuk őket, kis helyen elférnek és moshatóak. És az sem mellékes, hogy egy kis fantáziával egyedi stílusos szatyrot kreálhatunk magunknak, amit utána élvezet lesz mutogatni az utcán. Ha pedig már tele a lakás a tarkabarka zacskókkal, ne dobáljuk ki őket! Jobbnál jobb kézműves ötleteket találhatunk az interneten az újrahasznosításukra. Legyünk kreatívak!