2024. április 18., csütörtök

A zene és a tánc kultúrákat köt össze

IX. Észak-bánáti Néptánctalálkozó Törökkanizsán – Több mint kétszáz fellépő

Szombaton délután a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszavirág tánccsoportjának a fellépésével vette kezdetét Törökkanizsán a IX. Észak-bánáti Néptánctalálkozó, amelyen húsz magyar, szerb, roma és lengyel néptánccsoport lépett fel.

A horgosi Bartók Béla ME táncosai (Gergely József felvétele)

A horgosi Bartók Béla ME táncosai (Gergely József felvétele)

Magyarországról Kiskunfélegyházáról és Kunszállásról érkeztek táncosok Törökkanizsára. A vendégeket és táncosokat elsőként Újhelyi Nándor, a községi-képviselő testület elnöke köszöntötte, majd Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta a rendezvény jelentőségét.

– A Bánság rendkívül gazdag néphagyományait, néptáncait, népzenéjét bemutató szemlét először 2009-ben szervezte meg a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. A rendezvény az elmúlt években Észak-Bánát egyik legjelentősebb művelődési rendezvényévé nőtte ki magát. A fesztivál alaptémája a nemzetek közötti párbeszéd, a néptánc és a népdal közvetítésével segít megismerni a magyar, a szerb, a roma, a román néphagyományokat. Ha megismerjük egymást, jobban is tiszteljük egymást, ezáltal megteremtődnek a békés együttélés szilárd alapjai – hangsúlyozta Újhelyi Nándor.

– Akik ma itt vannak, húsz-egynéhány néptánccsoport tagjai és művészeti vezetői, jól tudják, hogy mi a hagyomány és a hagyományteremtés, és hogy miért kell hirdetni ezt az örökséget. Gyermekeink talán nem mindig követik tanácsainkat, de követni fogják példáinkat, akár jó akár rossz az. Akarunk-e jelzőoszlop lenni az útkereszteződésben. Az úton érezzük igazán, hogy egy-egy ilyen útkereszteződésben milyen nagy segítségünkre lehet a hagyomány, a régi kultúra szokásvilága és a kultúrák kézfogása. Ilyenkor válhat számunkra eszközzé az együttesen létrehozott művészi alkotás – mondta többek között megnyitó beszédében Hajnal Jenő.

A helybeli Tiszagyöngye ME tánccsoportjai mellett fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Kultúrközpont, a horgosi Bartók Béla ME, a kiskunfélegyházi Constatinum, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME, a tornyosi RRoma Drom, a bajmoki Folklorci, a törökbecsei Jókai Mór MME, a törökkanizsai Bánát ME, a szerbkersztúri romák, a tavankúti Bunyevác KK, a magyarittabéi Búzavirág HÁE, a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić, a kunszállási Csűrcsavaró néptáncegyüttes, az oroszlámosi Gavrilo Pekarić, a nagykikindai Egység ME és a magyarkanizsai Szent Száva ME táncosai.

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében megtartott néptánc-találkozót megtisztelte jelenlétével Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Orosz Urbán Csilla törökkanizsai alpolgármester, Radovan Jančić köztársasági parlamenti képviselő, Kormányos László tartományi képviselő és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. A rendezvényt az MNT mellett támogatta a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság, a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium és a Bethlen Gábor Alap.