2024. április 19., péntek

Mázsaszám árverezik el a szerelemlakatokat Párizsban

Újabb nagyszabású árverést rendeznek a szerelmespárok által a párizsi gyalogoshidakon hagyott szerelemlakatokból, az aukcióra a legszebb példányokat válogatták ki, a bevételt a menekülteket segítő civil szervezetek kapják.

A május 13-i aukción összesen 165 tételt kínálnak eladásra, 150 kisebb "lakatfürtöt" és 15 olyan rácskorlátdarabot, amelyen akár féltonnányi lakat is lóghat. A fürtöket 150 és 200 euró közötti áron remélik eladni, a korlátrészeket - amelyek közül a leghosszabb 3,2 méteres - 5-10 ezer euróért.

Az árverést az aukciósházként is működő Városi Zálogházban (CMP) tartják jövő héten szombaton.

Európában először 2008-ban a Szajna felett a Louvre múzeumához vezető gyalogoshídon jelentek meg az örök szerelmet szimbolizáló lakatok, amelyeknek kulcsait a párok a folyóba dobják. A lakatok százezrei azonban kezdenek problémát okozni, 2014-ben például a lakatok súlya alatt leszakadt a rácskorlát egy szakasza a Szajna felett a Louvre múzeumához vezető Pont des Arts gyalogoshídon. A városvezetés később döntött, hogy mivel a rácsozat folyamatos rongálódása veszélyezteti a látogatók biztonságát, valamennyi lakatot eltávolítják a hídkorlátról.

"Csaknem egymillió lakatot szedetünk le, ami 45 tonnát nyom" - mondta tavaly Bruno Julliard kulturális főpolgármester-helyettes, aki szerint nagyon "rondán" néz ki a lakatoktól roskadozó gyalogoshíd.

A jelenség más európai, nagy idegenforgalmú városokhoz hasonlóan óriási méretet öltött Párizsban, ahol a becslések szerint több mint egymillió lakat lóg a Szajna feletti hidakra erősítve, s egyre több olyan helyen is megjelenik a szerelmi szimbólum, ahova turisták ritkán járnak.

"Szeretnénk, ha Párizs a szerelem és a romantika városa maradna" - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Ennek érdekében az önkormányzat kampányt indított, arra kérve a szerelmeseket, hogy másképpen, például szelfiket készítve fejezzék ki az érzéseiket.