2024. március 29., péntek

A Hamász kész átmenetileg elfogadni egy palesztin államot az 1967-es határokkal

Izrael szerint ez becsapás

A Hamász radikális palesztin szervezet megváltoztatta alapító okiratát, és a hétfő este nyilvánosságra hozott új dokumentum szerint átmenetileg kész elfogadni egy független palesztin államot az 1967-es határok között.

Háled Mesaal, a Hamász vezetője (Fotó: Beta)

Háled Mesaal, a Hamász vezetője (Fotó: Beta)

Izrael szerint a Hamász félre akarja vezetni a világot, mérsékeltebbnek akar látszani, de valójában nem az.
A Hamász célja egész Palesztina felszabadítása, de kész támogatni egy palesztin államot az 1967-es határokkal. Ez nem jelenti Izrael elismerését vagy bármely jog feladását - jelentette be Katar fővárosában, Dohában Háled Mesaal, a szervezet vezetője.
"A Hamász nem mond le semmi szín alatt, semmilyen indokkal, semmilyen nyomás alatt, semmilyen megszállás miatt egy talpalatnyi palesztin földről sem, és elutasítja Palesztina teljes felszabadításának bármilyen alternatíváját a (Jordán) folyótól a (Földközi) tengerig" - hangoztatta Mesaal. Hozzátette, hogy a Hamász ugyanakkor fontolóra veszi egy független és szuverén állam létrehozásának gondolatát Jeruzsálemmel, mint fővárossal az 1967-es határok mellett, azzal, hogy a palesztin menekültek hazatérhetnek.
Mesaal leszögezte, hogy a Hamász - amelyet számos nyugati ország terrorszervezetnek tart - nem háborút akar, hanem a palesztin területek felszabadításáért és a megszállás megszüntetésért kardoskodik. "Nem akarjuk felhígítani elveinket, de nyíltak akarunk lenni. Reméljük, hogy ezzel (a dokumentum) megváltozik az európai országok álláspontja irányunkban" - mondta Mesaal.
A dokumentum szerint a Hamász szakít az "anyaszervezetével", a Muzulmán Testvériség pánarab mozgalommal. Ez azt a szándékát jelzi, hogy ki akar törni a nemzetközi elszigeteltségből, javítani akarja kapcsolatait a Perzsa-öböl menti országokkal és Egyiptommal, amely terrorszervezetnek könyvelte el a Muzulmán Testvériséget.
Izrael 1967-ben az arab államokkal vívott háborúban a palesztinoktól elfoglalta a Gázai-övezetet, a Jeruzsálem-folyó jobboldali partvidékét (Ciszjordániát) és Kelet-Jeruzsálemet. Gázából 2005-ben kivonult. A Hamász 2007 óta uralja a Gázai övezetet. Az 1967-es határok közötti palesztin állam létrehozása kitűzött célja Hamász legnagyobb rivális szervezetének, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomnak.
Oszama al-Kavaszme, a Fatah szóvivője a Hamász szemére vetette, évtizedek kellettek ahhoz, hogy olyan álláspontra jusson, amelyet a Fatah 1988 óta képvisel, és amelyért harminc éven át árulónak bélyegezte meg a Fatahot. Ezért bocsánatkéréssel tartozik - mondta a szóvivő.
Az ötoldalas új program elfogadását négy évnyi belső vita készítette elő a Hamászban. Hírügynökségi értelmezések szerint a dokumentummal a Hamász enyhített Izraellel kapcsolatos álláspontján, de egyelőre nem világos, hogy továbbra is célul tűzi-e ki a zsidó állam megsemmisítését.
David Keyes, az izraeli miniszterelnök szóvivője Mesaal bejelentésére reagálva azt mondta, hogy a Hamász "bolondját járatja" a világgal, be akarja csapni azzal, hogy mérsékeltebbé vált, de ez nem fog sikerülni. "Terroralagutakat ásnak, és rakéták ezreit és ezreit lőtték ki izraeli civilekre. Ez a valódi Hamász" - mondta a szóvivő.
Hírügynökségek felhívják a figyelmet bejelentés időzítésére:  Abbász két nap múlva Washingtonban látogat, Donald Trump amerikai elnök pedig a minap jelentette be, hogy a hónap folyamán talán Izraelbe látogat.