2024. március 28., csütörtök

Palacsintafesztivál Tamásfalván

Több, mint ezer palacsintát sütöttek ki a szombaton a tamásfalvi Kultúrotthonban megrendezett Palacsintafesztiválon. A falunap és a templombúcsú mellett ez a félezer lakosú román határ menti bánáti település legnagyobb rendezvénye.

Az eső miatt a szabad ég helyett a helybeli Kultúrotthonban tartották meg a rendezvényt, de ez nem rontotta el a jó hangulatot. Magyarcsernyéről, Kisoroszról, Magyarittabéről, Tordáról, Tóbáról, Aleksandrovoról és a magyarországi Hosszúhetényből érkeztek palacsinta-sütő csapatok. Apraja-nagyja sütötte a palacsintát. Mint ahogy Csordás Orsolya, az egyik legfiatalabb versenyző mondja, otthon édesanyjával gyakran süt palacsintát. Most ugyan több mint a fele odaégett, de azért elégedett és bízik abban, hogy jövőre jobban fog sikerülni.
A rendezvényt a Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület indította útjára. Ahogy Szarka Edittől, az egyesület elnökétől hallottuk, az egyszerű, de közkedvelt palacsintát választották a rendezvényük középpontjába. A cél pedig nem is annyira a versengés, hanem az hogy összefogják és találkozási, meg szórakozási lehetőséget teremtsenek az embereknek és a vidéken ténykedő nőszervezeteknek.
A magyarországi Hosszúhetény Tamásfalva testvértelepülése. Már 2007 óta rendszeres részvevői a rendezvénynek. Csapatuk nemzeti színű palacsintát sütött. Itt voltak a romániai Újszentes képviselői is, akik ez úttal a művelődési műsorban léptek fel.
Képzőművészeti kiállítást is láthattak a vendégek, bemutatták a palacsintatésztából készített süteményeket. Nem maradt el a művelődési műsor és a bál sem.