2024. április 19., péntek

Országos versenyre készülnek

MNT-s támogatás a pacséri repülőmodellezőknek

A pacséri Moša Pijade Általános Iskolában az utóbbi időben egyre népszerűbb – az alsós és a felsős gyerekek körében is – a repülőmodellezés. Az ilyen tevékenység viszont – tetszik, nem tetszik – pénzbe kerül. Köztudomású, hogy az iskolák igen szerény anyagi kerettel rendelkeznek, és ez nagymértékben korlátozza a szakcsoportok lehetőségeit. Jelenleg harminc alsós és felsős tanuló kacsingat a repülőmodellezés felé Pacséron, és ezen felbuzdulva kérte a Magyar Nemzeti Tanács támogatását a diákok hobbiját koordináló Krizsán Tibor, az iskola műszaki-informatika szakos tanára.

Sebők Fanni elhajítja a repülőt a tanár úr és társai előtt

Sebők Fanni elhajítja a repülőt a tanár úr és társai előtt

- Az egyszerű, zöld színű gyakorlórepülők körülbelül 250 dinárba kerülnek, és a Szabadkai Repülőmodellező Klubtól tudjuk beszerezni. Goran Vuković elnök úrral nagyszerűen együttműködünk, az alapoktól kezdve mindenben számíthatunk rá. Van még egy típus, amellyel foglalkozunk, ez az úgynevezett balsafából készült modell. Ezek a repülők hosszabb ideig tudnak a levegőben maradni, az áruk körülbelül 500 dinárba kerül – mondta el Krizsán Tibor.

Az MNT-s támogatással 13 ezer dináros eszközbeszerzésre nyílt lehetőségük, így  20 balsafa és 10 styrodur repülőt tudnak vásárolni az erre szakosodott kluboktól.

- A modelleket félkész állapotban lehet beszerezni, és a mi feladatunk az összeszerelésük. Erre körülbelül másfél órát szánunk. Kicsit körbereszelgetjük, csiszolgatjuk finom dörzspapírral, hogy minél kevesebb legyen a légellenállásuk a levegőben. A styrodurból készült repülők – a diák hozzáállásától függően – 3. osztályos kortól javasoltak. A balsafa repülőmodell a felsősök számára ajánlott, hiszen bonyolultabb folyamat az összeszerelése – tette hozzá Krizsán Tibor.

A beszélgetésből kiderült az is, hogy az „elhajítás” pillanatában fontos megtalálni a repülő súlypontját, hogy a szerkezet minél tovább a levegőben maradhasson. A levegőbe dobás előtt lényeges figyelembe venni a széljárást és azt a terepet, ahova várhatóan érkezhet a modell. Ugyanis, ha szerencsétlenül ér földet, ez tönkreteheti.

A pacséri focipálya a diákok hobbijának gyakorlására tökéletes hely, hiszen a szépen gondozott fű nem tesz nagy kárt a munkákban. Maga a könnyű szerkezet eldobása vagy kézből, vagy úgynevezett gumiparittyával történhet – tette hozzá Krizsán Tibor, aki a diákokkal együtt elmélyült a modellezés rejtelmeiben, és mint mondja, nagyon élvezi.

Az elmúlt hetekben megszülettek az első sikerek is. A pacséri repülőmodellező csoport két tagjának a Zimonyban május első hétvégéjén tartandó országos műszaki versenyen lesz alkalma bizonyítani. Az 5. a osztályos Sebők Fanni és a 7. a osztályos Rózsa Evelin ugyanis a közelmúltban zajlott körzeti versenyen a legeredményesebb lett a korosztályából.