2024. április 25., csütörtök

Tóthfaluban a fél világ

Török, finn, angol, portugál, orosz, magyar, szerb – mindannyian a skanzent és a Mini Vajdaságot építik

Volontőrtábor résztvevői azok az egyetemisták és idősebbek, akik a szélrózsa minden irányából Tóthfaluba érkeztek tíz napra, hogy ott közreműködjenek az épülő skanzen és a Mini Vajdaság létrejöttében. A befejező fázisában lévő skanzen, amelynek hivatalos átadója május 9-én lesz, már élesen körvonalazódik, és ebben nagy szerepük van a külföldieknek is. Fáradhatatlanul dolgoztak a napokban, hogy az ő kezük nyomát is magán viselje a falu két új büszkesége, ami Vajdaságban egyedülálló módon turistákat fog majd a településre vonzani, továbbá méltó lenyomatot is hagy az utókornak.

A turul is virágba borul

A turul is virágba borul

Bálint Brigitta, az önkéntesek koordinátora szerint nagyra értékelendő a vendégek munkája, amit tóthfalusi módra meg is hálálnak. Teszik ezt kirándulással, hagyományaik bemutatásával és persze a megszokott vendégszeretettel.

– Múlt szerdán érkeztek a vendégeink, akik saját költségükön és szervezésükben jutottak el hozzánk, mi a szállást és az élelmet biztosítjuk számukra. Tíz személy jött hat országból az önkéntestáborba. Egy újvidéki fiú van segítségünkre a fordításban. A múlt heti időjárás csak a skanzen körüli munkálatokat engedte, akkor csiszoltuk, smirgliztük, majd festettük az ablakokat. Amint magasabbra kúszott a hőmérséklet, át tudtunk térni a templomkert körüli virágágyások kialakítására és a Mini Vajdaságra is, ahol két szabadkai mester irányításával folyik a munka. Reggel kilenckor kezdjük a munkát, ami az ebédszünetig tart, majd miután megpihentünk, tovább folytatjuk délután háromig. Hogy viszonozzuk némiképp az önzetlenségüket, minden napra szerveztünk nekik programot, ami által kicsit megismerhetik a környezetet, ahol ezt a tíz napot töltik. Falunézés mellett persze messzebbre is kitekintünk. Jártunk a kanizsai vásárban, de minden helyben levő lehetőséget megcsillogtatunk előttük, hisz itt a tájházunk, ahol lángost lehet sütni, na meg persze a focipályáink is, amit szintén örömmel vesznek birtokukba, meg a gyerekzenekarunk is szórakoztatta már őket. A kollégium diákjainak is bemutatkoztak, ami után diszkót szerveztünk.

Ottjártunkkor éppen a Mini Vajdaságon belüli ásás folyt, azt a tartályt próbálták verejtékes munkával kialakítani, amelybe majd a Duna torkollik.

Bojan újvidéki egyetemista, aki a táborvezetőség mellett a fordító szerepét is betölti. A fiatal szerbiai kutatók leader programjának köszönhetően vesz részt a tóthfalui munkálatokban. Egyébként érdemes ellátogatniuk az érdeklődő fiataloknak a www.mis.org.rs honlapra, ahol számtalan lehetőség van feltüntetve, mikor milyen önkéntestáborban lehet részt venni. Véleménye szerint egyedülálló az, ami Tóthfaluban van, és élmény számára az itt-tartózkodás, nemcsak az emberek miatt, hanem az egész atmoszféra különleges hatással van rá.

A törökországi Aisha földlapátolás közben mesélte el, hogy először vesz részt önkéntestáborban, de biztosan nem utoljára. Egyik célja, hogy nyelvet tanuljon. Emellett imádja a természetet, azért választotta Szerbiát, mert úgy gondolja, kifejezetten érdekes és szép természeti értékekkel bíró ország, és annyira meg is tetszett neki, hogy a következő volontőrtábort is Szerbiában választja.

Ha ilyen tempóban haladnak, semmi kétség afelől, hogy rövidesen a templomkert virágokban gazdagon fog pompázni, a Mini Vajdaság és a skanzen pedig igazi turistacsalogató lehet akár bel-, akár külföldiek számára is.