2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Štefanek aranyat ígért…

Belgrád, Szabadka és Nagybecskerek után Újvidék is rendezhet Európa-bajnokságot birkózásban, méghozzá a legrangosabbat, a felnőtteknek szólót. A székváros, valamint a SPENS sportcsarnoka ideális helyszínnek tűnik, mert közel vannak azok a városok, amelyekben hagyományosnak számít ez a nemes sportág, így szinte garantált, hogy szép számú közönség kíséri majd végig a hatnapos eseményt, amely május 2-án kezdődik.

A szerbiai válogatott nem sokat pihent az olimpia után, hanem folyamatosan edzőtáborokban tartózkodott, s a bolgár hegyek között töltött magaslati felkészülés után egy ukrajnai kiruccanással zárta ezt a folyamatot, így elméletileg minden esély megvan arra, hogy jó formában legyenek a fiúk. Zentán már türelmetlenül várhatják az Eb-t, mert ezen is három zentai versenyző lép fel, s Nemes Viktortól akár a legfényesebb érmet is várhatják, hiszen az ikerpár nehezebbik versenyzője már tavaly is egy hajszálra volt tőle, és mérget lehet rá venni, hogy Viki nem elégszik meg az ezüsttel. A legnagyobb talány Davor Štefanek. Az olimpiai bajnok már az ötkarikás után jelezte, nem áll le, újabb motivációként a még hiányzó kontinensaranyat jelölte meg. Az nem vitás, hogy Štefanek képes erre, de fogalmunk sincs, milyen formában van a szabadkai fiatalember, hiszen a tavalyi év második fele nagyjából ünnepléssel telt el, idén pedig még nem lépett fel versenyen, tehát semmilyen viszonyítási alap nincs, egyedül az az információ, hogy Davor a kilókkal küszködött. Sérült nem volt senki, kivéve a csapat edzőjét, Sztojan Dobrevet, akinek útközben megműtötték a hátát, de a bolgár szakember előtt még mindig van két kérdőjel: az első, hogy 85 kg-ban a szabadkai Dejan Franjkovićot vagy a honosított Nikolaj Dobrevot indítsa, a második pedig az, hogy sikerül-e az Eb-ig a grúz Michail Kaiaia honosítása. Minderre már csak a helyszínen kapunk választ, mint ahogy arra is, vajon a szabadfogású és a női csapatunkból bárki megéri-e a második kört.

A magyar csapatokat tegnap egy elnökségi ülés után jelölték ki. Kötöttfogásban és szabadfogásban a rendelkezésre álló legerősebb csapatot vonultatják fel a szomszédaink, a nőknél azonban sérülés miatt hiányozni fog Sastin Marianna, Galambos Ramóna és Dénes Mercédesz. A magyar csapat kapcsán lehetetlenség megjósolni az érmek számát, hiszen csak kötöttfogásban akár hatan is reménykedhetnek, de a másik fogásnemben – meg a nőknél – sem kizárt egy-egy medál.

Végezetül, miről maradhat emlékezetes ez az Eb? Reméljük, hogy a megszerzett aranyakról és a kiváló szervezésről, valamint arról, hogy sokak megkönnyebbülésére utolsó alkalommal láthatjuk azt a fajta viaskodást, amely nagyjából csak a tolakodásról szól. A párizsi világbajnokság után ugyanis immár új szabályok lépnek életbe, amelyek remélhetőleg ismét felélesztik a keményebb harcmodort és annak díjazását, lesz újra szőnyeghelyzet, és a súlycsoportok számát is megnövelik.

A szerbiai csapat

Nők: Julijana Savić (48 kg), Ana Ranđelović (53), Merima Galetin (55), Vadász Anna (63).

Szabadfogás: Aleksandar Maksić (57), Stefan Taricić (65), Nikola Gajić (70), Zaur Efendijev (74), Aleksa Gosta (86), Marko Jovanović (97), Predrag Dubaić (125).

Kötöttfogás: Frísz Krisztián (59), Davor Štefanek (66) Aleksandar Maksimović (71), Nemes Viktor (75), Báló Petar (80), Nikolaj Dobrev vagy Dejan Franjković (85), Michail Kaiaia (98 – ?), Nemanja Pavlović (130).

A magyar csapat

Nők: Barka Emese (58), Sleisz Gabriella (60), Wilson Vanessa (69), Németh Zsanett (75).

Szabadfogás: Molnár József (61), Lukács Norbert (65), Gulyás Zsombor (70), Veréb István (86), Szmik Attila (97), Ligeti Dániel (125).

Kötöttfogás: Torba Erik (59), Krasznai Máté (66), Korpási Bálint (71), Lőrincz Tamás (75), Bácsi Péter (80), Lőrincz Viktor (85), Kiss Balázs (98), Lám Bálint (130).

Eb-program, kedd, 10.00: szabadfogás, 57 és 86 kg, női birkózás, 48 és 63 kg. 18.30-kor ünnepélyes megnyitó, 19 órakor döntők és bronzmeccsek. Szerda, 10.00: szabadfogás, 65 és 97 kg, női birkózás, 53 és 60 kg, 19 órakor döntők és bronzmeccsek. Csütörtök, 10.00: szabadfogás, 61 és 74 kg, női birkózás, 55 és 75 kg, 19 órakor döntők és bronzmeccsek. Péntek, 10.00: szabadfogás, 70 és 125 kg, női birkózás, 58 és 69 kg, 19 órakor döntők és bronzmeccsek. Szombat, 10.00: kötöttfogás, 59, 66, 98 és 130 kg, 19 órakor döntők és bronzmeccsek. Vasárnap, 10.00: kötöttfogás, 71, 75, 80 és 85 kg, 18 órakor döntők és bronzmeccsek.