2024. április 24., szerda
TECH-SAROK

Videó szerkesztés egyszerűen, ingyen

A mobilok fejlődésével és az akciókamerák terjedésével robbanásszerűen megugrott a házi videók száma. A nyers tartalom azonban legtöbbször nem az igazi, ezért érdemes egy kicsit szerkeszteni, mielőtt megosztjuk ismerőseinkkel. Ehhez nem szükséges méregdrága, profi vágóprogramokra elkölteni pénzünket, de azért nem feltétlenül kell beérnünk holmi fapados megoldással sem (azért az integrált Windows 8.1-es filmkészítő appnak adhatunk egy esélyt). Ezek az alkalmazások, teljesen ingyen használható videó szerkesztő alkalmazások, melyekkel a családi videókból egyszerűen készíthetőek élvezetes kisfilmek feliratozással, egyedi, zenei aláfestéssel és látványos effektekkel.

AviDemux

Öreg motoros az ingyenes videóvágó szoftverek piacán, de még mindig nagyon hasznos, rugalmas, nagyon gyors és sok szolgáltatást kínál, azonban a spártai kezelőfelületet szokni kell.

Adobe Premiere Pro 2.0

Nem mai, de még mindig jól használható, HD felbontást is támogató és időközben ingyenessé vált videó szerkesztő az Adobe-tól.

Freemake Video Converter

Sokkal inkább átkódoló program, de azért alapvető vágási feladatokat itt is elvégezhetünk. Hasznos, amikor megadott méretre, konténerbe és formátumra kell átalakítanunk videónkat, esetleg levágni belőle egy-egy részt vagy több, kisebb klipre felszabdalni.

Free Video Editor

Szimpla vágóprogram, amelynek egyszerű, de szép kezelőfelülete mellett hatalmas erénye, hogy nagyon-nagyon gyors – igaz, túl sok extrát nem kapunk itt.

Kate’s Video Toolkit 7.0

Idejétmúlt kezelőfelülettel, de hasznos funkciókkal megáldott program a Kate’s Video Toolkit, amely a vágástól és szerkesztéstől egészen az áttömörítésig sok, hasznos szolgáltatást kínál. Egyszerűsége ellenére meglepően sok paramétert beállíthatunk benne.

Lightworks

Ingyenes, mégis a profi videó vágó szoftvereknek megfelelő kezelőfelülettel és számtalan vágási megoldással csábít a Lightworks. Kevésbé barátságos a kezelése, cserébe egy rövid regisztrációt követően ingyenes, sok extrát kínál, viszont az ingyenes verzió mentési profiljai limitáltak.

VSDC Free Video Editor

Talán a legjobb választás a VSDC Free Video Editor – profi szolgáltatások, mégis átlátható kezelőfelület, rengeteg extra, gyorsaság és sok-sok fájlformátum támogatása jellemzik ezt a programot, amely természetesen teljesen ingyenes. Arra nagyon vigyázzunk, hogy telepítésnél mindegyik kéretlen szoftverre mondjuk határozott nemet. (PC World alapján)