2024. április 20., szombat

A szerbek veszélyeztetett kisebbséggé válhatnak Macedóniában

Macedóniában a szerbek veszélyeztetett kisebbséggé válhatnak, és abba a helyzetbe kerülhetnek, mint a Koszovóban élő nemzettársaik.

Ezt Ivan Stoilković, a Szerbek Demokratikus Pártjának (DPS), az egyetlen macedóniai szerb pártnak a vezetője jelentette ki.

„Jogfosztottak, elkülönítettek, védtelenek. Ezért támogatjuk a tiltakozásokat, és a próbálkozásokat annak a megakadályozására, hogy Macedóniában elfogadásra kerüljön a tiranai platform” – mondja a Blic napilapnak Stoilković, aki képviselő a Sobranjeban.

A DPS vezetője hangsúlyozza, hogy ez a párt nem intézett felhívást Macedónia polgáraihoz, hogy vallják magukat szerbeknek, hogy vegyenek részt a tüntetésekben, ezt ők maguk megtették.

A kérdésre, hogy a szerb kisebbség miért vesz részt a macedónok és az albánok közötti összetűzésben, Stoilković hangsúlyozza, hogy a válasz egyszerű.

Mint mondja, a macedón nép nem akarja, és nem engedi meg azt, hogy ebben a térségben életre kelljen a „tiranai platform”, amely az albánoknak ugyanolyan jogokat ad, mint a macedónoknak.

„Ennek a tervnek a bármilyen formában való életre keltése a szerbek közvetlen kizárását jelentené az állam életéből, amelyet magukénak éreznek. Logikus, hogy a macedónok oldalán veszünk részt, az albánok és a macedónok összetűzésében mi nem bírunk az albánok oldalán lenni” – mondta el Stoilković.

Mint magyarázta a „tiranai platform” elfogadásával a gyerekek albánul tanulnak, a szerbek pedig, akár csak a macedónok, az albán többségű településeken enklávékban élnek majd, a városi környezetekben élőknek pedig albán tannyelvű iskolába kell, hogy küldjék a gyerekeiket – ami teljesen értelmetlen.

Azt állítja, hogy az albánok ellen elkövetett népirtásról szóló határozat nem csak a szerbek ellen irányul, hanem Macedónia ellen is, mert azt jelentené, hogy a macedón nép saját magát vádolná meg népirtással, amivel pedig közvetlenül elveszítené a jogát az albán nép fölött való irányításra.

Ezen kívül a „tiranai platformmal” létrejönne a nagy albán állam.

„A cél az, hogy az egyesülés kikiáltása nélkül megtörténjen Albánia és Koszovó Macedónia felőli határának az eltörlése” – mondta Stoilković.

Mint mondja, pillanatnyilag egy törékeny államot ért támadás, amely nehezen fogja kibírni a nagyobb nyomást, amely a láthatáron van.

„Ez egy jó bevezetője a Balkán destabilizálásának. Minden, ami történik, kérdésessé teszi a jelenleg ismert Macedónia fennmaradását.” – figyelmeztet.

A kérdésre, hogy fordultak-e a nemzetközi közösséghez, és kérték-e a szerb közösség érdekeinek a védelmét, Stoilković igennel válaszolt, de mint mondta „mindezt valójában a nemzetközi közösség vezeti, a terepen pedig csak a munka kivitelezői vannak”


„Macedóniát nem nehéz destabilizálni, dobjanak csak egy bombát, és máris egy végtelenségbe vezető úton vagyunk. Azonban itt egy szélesebb körű destabilizációról van szó” – szögezte le Stoilković.