2024. április 23., kedd

Vissza nem térő alkalom?

A lakásárak stabilizálódtak – Újvidéken most érdemes ingatlant venni

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kedvező kamatozású kölcsönök miatt most a legmegfelelőbb lakásvásárlási hitelt igényelni. Kifejezetten alacsony, jutányos kamatlábakról beszélünk, amelyek 2,9 és 4 százalék között mozognak, valamint a hat-hét évvel ezelőtti érték szinte felére csökkentek. Az illetékesek szerint ezért ez lehet a megfelelő pillanat arra, hogy lakásvásárláskor kedvezményes kölcsönt vegyenek fel, sőt akár a drága lakásvásárlási hiteleket is méltányos áron refinanszírozzák.

A lakások nagy részét már akkor eladják, amikor még fel sem épült a lakótömb (Ótos András felvétele)

A lakások nagy részét már akkor eladják, amikor még fel sem épült a lakótömb (Ótos András felvétele)

Arról, hogy mi a helyzet az ingatlanpiacon, mennyiért lehet manapság lakást vásárolni Újvidéken, a polgárok mennyire élnek a kölcsönlehetőséggel, Mirjana Urošević ingatlanügynököt kérdeztük, aki hét éve saját ügynökséget vezet a székvárosban.

– Ami a munkát illeti, nem panaszkodhatunk. Az ügynökség munkatársaiként gyakran azzal a helyzettel szembesülünk, hogy már az építkezési folyamatban levő, eladó ingatlanokhoz nem is tudunk hozzájutni, ugyanis azok legnagyobb százalékát már eladták. Ezzel a jelenséggel találkozunk akkor is, amikor a különböző befektető cégek weboldalát böngészzük, hiszen alig van eladó lakás a kínálatukban. Ügyfeleink többsége vásárlási szándékkal érkezik Újvidékre, és mivel nem annyira ismerik a várost, felkeresik az ügynökségünket. Mi ilyenkor eligazítjuk őket, hol találhatók új építésű háztömbök, vagy éppen hol épülnek lakóházak. Jóval kevesebb befektető cég van, mint korábban. A kis létszám miatt könnyebben szerezzük meg a szükséges információkat. Meglepő, mégis igen gyakori jelenség, hogy még mielőtt mi az új eladó lakásokhoz, ingatlanokhoz jutnánk, a befektetőktől már megvásárolták azokat. Becsléseink szerint a háztömbökben található lakások 95 százalékát az érdeklődők a befektető cégtől közvetlenül vásárolják meg, még mielőtt az adott lakóépület teljesen felépülne – mutatott rá Mirjana Urošević ingatlanügynök.

Újvidéken a városközpontban 1500–2000 euró a lakások négyzetméterenkénti ára, a város külső kerületeiben pedig 700–1000 euró (Ótos András felvétele)

Újvidéken a városközpontban 1500–2000 euró a lakások négyzetméterenkénti ára, a város külső kerületeiben pedig 700–1000 euró (Ótos András felvétele)

Elmondása szerint Újvidéken a lakások ára több tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy pontosan hol, melyik városrészben található, másodsorban mely befektetőről van szó, továbbá milyen az elvégzett munka minősége. Városi viszonylatban Újvidék központjához tartozik a Grbavica városrész is, ahol egy-egy lakás négyzetméterének ára 1250 – 2000 euróig terjedhet. Valamennyivel távolabb a Heréskert (Detelinara), valamint a Pál pátriárka, korábbi nevén a Zombori sugárútnál található részeken az árak 1100–1150 euró körül mozognak. Ennél még távolabb, a Telepen 800 és 1000 euró, míg Adicén 700–750 euró négyzetmétere az újonnan épült lakásoknak.

– A vásárlók okosan gondolkodnak, hiszen jobb helyszínen található, új építésű lakásokat vásárolnak, leginkább a központban és környékén. Tisztában vannak azzal, hogy ez egy jó befektetés. Az árak stabilizálódtak, azonban enyhe áremelkedésről számolhatunk be. Az ingatlanárak 2010. körül kezdtek csökkenni, amikor maga a kereslet is alacsonyabb volt. Három-négy év leforgása alatt valamiféle egyensúly alakult ki az árakat illetően. Azok a befektetők, akik komolyak és stabilak voltak, folytatták a munkát. Olyan befektető cégekről beszélünk, akik nem függnek a vásárlóktól, és saját pénzükkel gazdálkodnak, így bármilyen körülmények között befejezik az adott épületet. Elmondhatjuk tehát, hogy az ingatlanpiac sokkal stabilabb. Ehhez kétségtelenül hozzájárult az is, hogy az épületek, az elvégzett munka minősége is jobb lett. A vásárlók biztonságban érzik magukat. Ez az ügyintézés, a szükséges okmányok, dokumentumok hitelesítésére is vonatkozik, ami igen fontos szempontnak számít. A közjegyzők a korábbi évektől eltérően nem hitelesítik le a szerződéseket, hogyha valami nincs rendben. Mindez egyfajta biztonságérzetet nyújt a vásárlóknak. Ügyfeleink nagy része készpénzzel fizet. Véleményem szerint az emberek azelőtt inkább lakáskölcsönök útján vásároltak ingatlanokat, amikor azok egyáltalán nem voltak ilyen kedvezőek, mint manapság. Feltételezhetően óvatosabbak, hiszen sokan nem tudták a hiteleket visszafizetni. Mégis nem árt meggondolni és élni a kialakult jelenlegi helyzettel, mivel ez az időszak bizonyára nem fog sokáig tartani. Lehetséges, hogy a kamatláb nem szökik fel olyan magasra, mint azelőtt volt, azonban biztosan emelkedni fog. Talán ez most egy vissza nem térő alkalom, amikor a polgárok lehetőségeiknek megfelelően élhetnek ezzel az adódó, lakásvásárlási eséllyel – hangsúlyozta Mirjana Urošević.