2024. március 29., péntek

Ingyen áram és földgáz a szegény sorsúaknak

A szociálisan rászoruló fogyasztói státust a családok évenként a saját önkormányzatukban kérvényezhetik

2016-ban az állami költségvetésből az ingyenes áramra és földgázra egymilliárd 650 millió dinárt különítettek el, az idén azonban erre kevesebb pénzt szántak. Az állami költségvetésből a szociálisan rászoruló energiafogyasztók támogatására ebben az évben egymilliárd 150 ezer dinárt fordítanak. Az energiaügyi minisztériumban ezt azzal indokolták meg, hogy többévi tapasztalat után a becsléseik reálisabbak, mert a múlt évben is a tervezett eszközöknek csak a felét használták fel. Az ingyenes kilowattórákat az idén eddig megközelítőleg 65 ezer háztartás kérvényezte, földgázt pedig 95 család kap  ingyen.

Az Aleksinachoz közeli Glogovac faluban nemrégiben történt tragédia után a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) közleményben emlékeztette a nehéz életkörülmények között élő családokat, hogy kérvényezhetik a szociálisan rászoruló energiafogyasztói státust. Ebben a tragédiában ugyanis anya és fia azért vesztette életét, mert egy olyan vezetéket érintettek meg, amivel az utcai vezetékről lopták az áramot, mert nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudták fizetni az áramot, és a szolgáltató lekapcsolta őket a hálózatról.

A kormány 2013-ban hozott határozata értelmében minden önkormányzat szociális védelemmel foglalkozó részlegén kérvényezni lehet a szociálisan rászoruló energiafogyasztói státust. Ezzel a lehetőséggel tavaly több ezer háztartás élt; az EPS adatai szerint 48 ezer háztartás kért áramtámogatást, és a kérvényezők 90 százaléka megkapta a maximális, 2071,4 dináros kedvezményt, illetve kisebb fogyasztás esetén a teljes havi fogyasztást elengedték.

Ahhoz, hogy valaki a szociálisan rászoruló energiafogyasztókra vonatkozó rendeletet alapján szociálisan rászoruló fogyasztóvá váljon, és az áram, valamint a földgáz, továbbá a távfűtés esetében könnyítéseket kapjon, néhány feltételnek eleget kell tenni. A 2016. január elsején hatályba lépett módosított rendelet alapján a teljes havi bevétel (legyen szó fizetésről, nyugdíjról, szociális segélyről, családi pótlékról) egyfős háztartás esetében nem haladhatja meg a 13.595,68 dinárt, két-, illetve háromtagú család esetében a 19.795,00 dinárt, négy-, illetve öttagú háztartásoknál a 25.990,25 dinárt vagy ennél többtagú háztartásoknál a 32.684,20 dinárt.

A szociálisan rászoruló fogyasztói státust a családok saját önkormányzatukban kérvényezhetik. Egy kérvényt kell benyújtani, amin többek között a kérvényező, illetve az egy háztartásban élő családtagok neve, személyi száma, illetve címe szerepel. De a havi összbevételt is fel kell tüntetni. A kérvény mellé pedig mellékelni kell minden bizonylatot, ami a feltüntetett adatokat igazolja, így a kérvényező, illetve minden felnőttkorú, egy háztartásban élő családtag személyi igazolványának a másolatát, valamint házastársak esetén a házassági levél fénymásolatát. Kiskorú családtagok esetében az anyakönyvi kivonatot is át kell adni. Amennyiben 15 évnél fiatalabb gyermekről van szó, az illetékes intézménytől bizonylatot kell kérni arról, hogy a gyermek rendszeresen jár iskolába. Be kell nyújtani egy bizonylatot a havi jövedelem összegéről (fizetési elszámolás, nyugdíjelszámolás, családi pótlékról az elszámolás), illetve a lakás, ház tulajdonjogi papírjait is. Munkanélküliség esetén erről is igazolást kell mellékelni, és természetesen csatolni a villanyszámlát vagy a földgázszámlát. Ha a számla nem a kérvényező nevére szól, olyan dokumentumra is szükség van, amely igazolja, hogy a számlán szereplő személy és a kérvényező milyen jogi viszonyban van (bérlő, családtag...). A szociálisan rászoruló fogyasztói státust egy háztartás csupán a folyó év végéig kaphatja meg, vagyis minden évben kérvényezni kell.

A 2017-es állami költségvetésben tervezett összegből a szociálisan rászoruló fogyasztók 120–250 kilowattóra áramot kaphatnak havonta ingyen, illetve 35–75 köbméter földgázt, a háztartástól és a családtagok számától, illetve a havi jövedelemtől függően. A földgázt a téli hónapokra: januárra, februárra, márciusra, valamint októberre, novemberre és decemberre számolják el.