2021. január 16., szombat
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Bella María

A mambó királyai című 1992-es film, Armand Assante és Antonio Banderas főszereplésével, nem aratott nagy kasszasikert a mozikban, viszont Robert Kraft zeneszerző legismertebb betétdala, a Bella María de mi alma (Lelkem bűbájos Máriája) azóta is rendkívüli népszerűségnek örvend, számos feldolgozásban adták elő, spanyol változatát pedig elsősorban a tenor Placido Domingo tette híressé. A film arról szól, hogy két kubai zenész New Yorkban próbál szerencsét, már-már sikert is aratnak, mivel azonban a karrierről alkotott elképzelésük merőben ellentétes, sorsukat a balszerencse irányítja, ráadásul egyikük nem tud beilleszkedni az új környezetbe, a honvágy gyötri, és dalait az otthon hagyott szerelmének, Maríának szenteli.

A filmbeli María nem jött Amerikába, két évvel később azonban megérkezett egy másik. Nem kubai, hanem orosz, nem a zene, hanem a tenisz ismeretlen világába, hétévesen, teljesen egyedül. Floridába került Nick Bollettierihez, aki felfedezte benne a tehetséget, és jóval a sikerek ideje előtt tudatta is a világgal, hogy Bradentonban a jövő csillaga, egy szépséges lány készül a világ meghódítására. Az álom meg is valósult, a teniszjátékával a pályán, rendkívül kellemes küllemével azon kívül is sikert sikerre halmozott, emellett az üzleti világban is megállta a helyét. Mindez azonban annyira gőgössé és meggondolatlanná tette, hogy az egész életét csaknem lerombolta. Doppingbotrány főhőse lett, s csak azért úszta meg drákói büntetés nélkül, mert a teniszvilág üzleti részének nagy szüksége van rá. Tud is, szép is, ő a Williams nővérek ellentéte, ami mindennemű reklámban elsőrendű lehetőség, így a nevével bármit el lehet adni.

Marija Sarapováról van szó, aki tudatosan doppingolt, és érinthetetlensége hitében még azt is képes volt kijelenteni, hogy jelezték neki a tiltott szert, de ő nem vette a fáradságot, hogy az erről szóló sms-t el is olvassa.

Marija végül 15 hónapos eltiltást kapott, ami szerdán járt le. Jogilag vétkes volt, megbüntették, azt letöltötte, és most tisztának számít. A tenisz- és üzleti világ főnökei megbocsátottak neki, és nemcsak hajlandók úgy tenni, mintha mi sem történt volna, hanem még egyengetik is a visszatérését, hisz nem legalulról kell kezdenie, mint más doppingosnak, hanem szabadkártyákkal helyezik vissza a főszerepekbe.

Marija a héten Stuttgartban már játszott is. A jelek szerint a visszatérést nem várta felkészületlenül, már tudja, hogy Madridban és Rómában is a táblán játszhat, de majd csak május 16-én közlik Párizsban, hogy szívesen látják-e a Roland Garroson is. Kezére játszik, hogy Serena Williams gyermeket vár, és ki tudja, mikor játszhat újra, ha egyáltalán még versenyez is valaha.

Marija esetében a sors kedvező fordulatot vett. Őt aligha bántja, hogy számos teniszezőnő csúnyán beszél róla, és nem fogadta örömmel a gyorsított eljárású visszasegítését. Megszokta, hogy irigység kíséri, élni tud a kellemetlenségekkel, mert jól tudja, hogy szükség van rá. Ha egyszer majd filmet forgatnak Marija Sarapováról, nem lesz szomorú vége, mint annak, amelyikben a kubai bűbájos Maríáról énekeltek.