2024. április 18., csütörtök

Food Planet a Szabadság téren

A város központjában tegnap délután megnyitották a Fodd Planet elnevezésű kajafesztivált, első alkalommal tartják meg.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

Keretében térségünk nemzeti konyháinak különlegességeit van/lesz alkalmunk megkóstolni 30 napon keresztül – május végéig 30 különböző nemzeti konyha készítményeit ízlelhetjük. Lényegében nem ételkülönlegességeket hoznak a vendégek, hanem olyasmit, ami ott, náluk nemzeti ételnek számít, de Újvidék szívében tálalva valószínűleg egzotikumszámba sorolható.

A megnyitóünnepségen Zdravko Jelušić, a képviselő-testület elnöke szólt az egybegyűltekhez, azt szeretné, ha az esemény hagyományossá válna. Az elnök szándékosan nyakkendő nélkül jött a megnyitóra, mert mint bevallotta, előre tudta, hogy nem lesz képes ellenállni a gasztromómiai élvezetek vonzásának.

Tegnap ott voltak a montenegrói konzulátus képviselői is, Miodrag Kankaraš konzul is felszólalt. Az első napon megkóstolhattunk montenegrói ételeket és borokat, felléptek a tivati művelődési egyesület néptáncosai. Az elkövetkező hetekben is gyakran láthatunk művelődési rendezvényeket a városközpontban, az ételek mellett a különböző országok bemutatják kulturális hagyományaikat is. A Ninamedia ügynökség és a Color Press Group cég szervezésében megvalósuló Food Planet fesztivál ideje alatt, május 13-a és 19-e között, várja látogatóit a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár is. A két rendezvény nagyon sok téren kiegészíti majd egymást.