2024. március 29., péntek

Iskolába csak azonosító kártyával

Az újvidéki Erőszakellenes Koordinációs Testület döntése alapján 16 általános és középiskolában bevezették a diákok számára az azonosító kártyákat, májusban pedig egy próbaprojekt kezdődik, amelynek keretében lezárják a Žarko Zrenjanin Általános Iskola udvarát, és azt követően csak kártyával lehet belépni az oktatási intézmény területére.

A digitális beléptetőrendszer minden belépést és kilépést regisztrál, de az oktatási intézmény vezetősége szerint a diákok személyes adatai biztonságban lesznek (Halász Gyula felvétele)

A digitális beléptetőrendszer minden belépést és kilépést regisztrál, de az oktatási intézmény vezetősége szerint a diákok személyes adatai biztonságban lesznek (Halász Gyula felvétele)

A Žarko Zrenjanin Általános Iskolában egy próbaprojektet valósítanak meg, amelynek keretében elkerítették az iskolaudvart, a kapun pedig csak digitális azonosítókártyával lehet majd közlekedni. Ez az első iskola, amelyben bevezették ezt a fajta ellenőrzést, ha beválik, akkor várhatóan minden újvidéki általános és középiskolában alkalmazni fogják ezt a rendszert.

A gyermekek biztonságát nem szabad veszélyeztetni, főleg az iskolai tartózkodásuk idején. A polgárok szerint az iskolaudvarok lezárása pozitív intézkedés, de nem megfelelő módja annak, hogy javuljon a diákok biztonsága.

– Szerintem a bejáratot másként kellett volna kialakítani, ez úgy néz ki, mintha gyermekbörtönbe lépnének be a gyerekek. A kisebbek megijedhetnek ettől az intézkedéstől, a nagyobbak lehet, hogy megértik, de az elsősöknél kialakulhat egyfajta félelem – állítja egy újvidéki polgár.

Az utóbbi időben már bevezették a kamerás felügyeletet az iskola területén, folyamatosan ügyelnek a tanárok, az iskolaudvar lezárása pedig újabb óvintézkedés. A gyermekek a digitális azonosító kártya segítségével nyithatják majd ki az iskolakaput, a számítógépes rendszer minden belépést regisztrál, és a diákok személyes adatai védve lesznek – jelenti a Vajdasági Rádió és Televízió.

– Minden óvintézkedést figyelembe vettünk, a diákok személyes adatai biztonságban lesznek, ha véletlenül elveszítik a belépőkártyájukat, nem lehet azonosítani identitásukat. Ahhoz, hogy valaki megtudja a diákok személyes adatait, az iskola központi adatbázisába kell belépnie, és ismernie kell a megfelelő kódokat, hogy hozzáférhessen. Ezekhez az adatokhoz viszont csak az arra felhatalmazott személyek férhetnek hozzá – magyarázta Žarko Mušicki, a Žarko Zrenjanin Általános Iskola igazgatója.

Az azonosító kártyák bevezetésének és a nagy felbontású képet rögzítő megfigyelő-kameráknak köszönhetően az utóbbi két évben 25 százalékkal csökkent az erőszakos cselekedetek száma.

A Žarko Zrenjanin Általános Iskolában május elején lép működésbe a digitális ellenőrzőrendszer.