2024. április 25., csütörtök

Átadták a bácskossuthfalvi iskola felújított szárnyrészét

A hőszigetelést a tartomány 2,3 millió dináros támogatásából oldották meg

Két évvel ezelőtt kezdték el a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola fűtéstervére vonatkozó tervdokumentáció kidolgozását.

Nyilas Mihály és Crnković Gábor átvágják a szalagot (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nyilas Mihály és Crnković Gábor átvágják a szalagot (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az akkor elvégzett számítások alapján a munkálatok összköltsége 10 millió dinár. A kivitelezés első lépése az épület fő szárnya melletti, úgynevezett kisiskola részre vonatkozott. A munkálatokra a kivitelezési jogot – az ide vonatkozó pályázat alapján – a veterniki Ozeblin Kft. nyerte el. A plafon szigetelése már jelentősen javított a helyzeten a téli hónapokban, most pedig a falak hőszigetelése volt soron, illetve a vakolás és a festés. A munkálatok elvégzését követően tegnap az átadási ünnepségen – a kisdiákok fellépése mellett – Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és Crnković Gábor, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója vágták át az épületszárny átadását jelképező szalagot. Nyilas Mihály megtekintette az oktatási intézményen elvégzett felújítási munkálatokat. Mint mondta, a kivitelező vállalat igényes munkát végzett, a bácskossuthfalvi iskola pedig jól gazdálkodott a tartománytól kapott pénzzel.

Nyilas Mihály elmondta, a tartományi kormány 2 millió 300 ezer dinárral támogatta a bácskossuthfalvi iskola épületszárnyának felújítását.

– További szándékunk, hogy a következő 3 évben minél több ilyen jellegű felújítás történjen nemcsak Topolya község területén, hanem szerte Vajdaságban. Itt elsősorban az óvodákra, az általános- és a középiskolákra gondolunk. Az utóbbi időben arról győződhettünk meg, hogy nagyon sok érintett épület felújítására nem dolgoztak ki tervdokumentációt. Ezt a lemaradást szeretné orvosolni a titkárság az ide vonatkozó pályázati kiírásával, 48 millió dinár összegben. A tervekkel kapcsolatban naponta kerülnek aláírásra szerződések. Topolyán több intézmény mintegy 7-8 épületének felújítását tudjuk véghez vinni a közeljövőben – hangsúlyozta az oktatási titkár.

A bácskossuthfalvi általános iskolában szénnel és brikettel kombináltan oldják meg télen a termek felfűtését. Crković Gábor igazgató nem leplezte örömét, hogy sikerült végre elkezdeni az iskola hőszigetelését, hiszen remélhetőleg ez nem csak az épületben tartózkodók komfortérzetét javítja majd, hanem a fűtési költségeket is enyhíti.

Az épület átadását az iskolaudvarban a diákok zenés-irodalmi összeállítása tette ünnepélyesebbé (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az épület átadását az iskolaudvarban a diákok zenés-irodalmi összeállítása tette ünnepélyesebbé (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola a 70-es évek elején épült. Ebben az időben még kisebb gondot fordítottak az épületek energiatakarékosságára, mint manapság. Az oktatási intézmény kisebb, földszintes szárnyában az 1-2. osztályos gyerekek tantermei, a speciális tagozat, illetve az étkező foglal helyet. A hideg hónapokban bárhogyan is törekedtünk, nem tudtuk 15 fok fölé felfűteni a helyiségeket. Jelentősen megszaporodtak a gondjaink akkor, ha mondjuk az alacsony hőmérsékletek mellett még fújt a szél is – tette hozzá az iskola igazgatója.

Hogy a hőszigeteléssel milyen előnyök járnak, ezt már az itt tanuló diákok és tanítónők az idei hosszúra húzódott hideg időjárás alkalmával megtapasztalhatták. A zord, szeles idő ellenére nem kellett fagyoskodniuk, és a radiátorokból áradó meleg sem illant el pár perc alatt – tudtuk meg az épületszárnyban másodikosokat tanító Szilágyi Máriától.

A bácskossuthfalvi általános iskolába közel 300 diák jár. A közeljövőben a fő iskolaépületben, illetve a tornateremben tervezik a kivitelezési munkálatokat megkezdeni, a korábban elkészített tervdokumentáció alapján. Ennek az a feltétele, hogy a támogatást biztosító intézmények részéről megérkezzenek a szükséges anyagi eszközök.

A bácskossuthfalvi iskola felújított épületszárnyának felavató rendezvényét zenés-irodalmi produkcióikkal tették ünnepélyesebbé a tanintézmény diákjai. Az ünnepségen tiszteletét tette többek között Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, Seffer Attila, a bácskossuthfalvi Helyi Közösség tanácselnöke, és helyettese, Fazekas Róbert.