2024. március 28., csütörtök

Új tűzoltóparancsnok Kishegyesen

Két év után ismét van elöljárója a kishegyesi hivatásos tűzoltóknak – Az új parancsnok az önkéntesekkel való együttműködésre helyezi a hangsúlyt

A kishegyesi hivatásos tűzoltóknak az elmúlt két évben nem volt parancsnokuk, azt megelőzően pedig hosszú ideig más helységekből iderendelt tűzoltótisztek látták el ezt a feladatot. A helyiek nagy örömére, április elején egy fiatal, kishegyesi hivatásos tűzoltó, Horváth Zoltán lett a megbízott tűzoltóparancsnok.

Horváth Zoltán, kinevezett tűzoltóparancsnok (Lakatos János felvétele)

Horváth Zoltán, kinevezett tűzoltóparancsnok (Lakatos János felvétele)

Horváth 9 évesen csatlakozott a pionír tűzoltócsapathoz, amellyel tűzoltóversenyekre jártak. Saját bevallása szerint leginkább a nyári tűzoltótáborok motiválták arra, hogy később ezt a hivatást válassza. 16 éves korában lerakta a tűzoltóvizsgát, és innentől kezdve aktívan részt vehetett a tűzoltásban, mint önkéntes tűzoltó. A hadseregben ugyancsak tűzoltóként szolgált, majd miután leszerelt, kérelmet adott át a belügyminisztériumba, hogy hivatásos tűzoltóként dolgozhasson. 2014-ben Szabadkán kezdett el dolgozni, majd egy év után Belgrádba ment továbbképzésre. Ezt követően beiratkozott a tűzoltófőiskolára, aminek köszönhetően a kishegyesi tűzoltók megbízott parancsnoka lett. Az iskola befejezése után meg fogja kapni a rendes parancsnoki kinevezést is, tudtuk meg tőle.

Horváthot kihívás fogadta a kishegyesi hivatásos tűzoltók élén, ugyanis sok munka és hiányosság gyülemlett fel az előző parancsnok két évvel ezelőtti távozása óta. Mindezt pótolni kell, emellett a tevékenységeket is felügyelni kell. A kinevezett parancsnok a jövőben az együttműködésre szeretné helyezni a hangsúlyt.

– Mindenekelőtt arra helyezem a hangsúlyt, hogy mi, hivatásos tűzoltók együttműködjünk az önkéntesekkel. Fontos, hogy minél nagyobb legyen köztünk az összhang. Emellett szeretnénk gyerekeket toborozni, mert az elmúlt 10 évben csökkent az önkéntes tűzoltók száma. A gyerekek elmentek inkább focizni, pingpongozni, ami jó, csak épp nálunk hiányzik az utánpótlás. Fiatal koromban 3-4 csapattal mentünk versenyekre, most alig lehet 1-2 csapatot összeszedni. Úgy látom, az utóbbi egy évben történt egy kis előrelépés, és a női tűzoltó csapat is aktívabb lett – mondta el Horváth.

A kishegyesi hivatásos tűzoltáság felszereléséről szólva a parancsnok elmondta, hogy az némileg hiányos. Áramfejlesztőjük van, de az éjszakai munkához szükséges lámpáik nincsenek, ami nehézségeket okozhat. Kötelekben is szűkölködnek, ami pl. kútból való mentésnél okozhat gondot, tudtuk meg Horváthtól. A kishegyesi önkormányzat jóvoltából feszítővágóval rendelkeznek, ami a baleseteknél történő mentésnél nyújt segítséget. A járműparkjuk sajnos nem a legkorszerűbb, a legfiatalabb tűzoltókocsi 1991-es. Minden gépjármű használható, igaz, nem a leggyorsabbak, de oda lehet érni velük, ahova kell – fogalmazott Horváth.

A kishegyesi tűzoltók felszerelésére tehát ráférne némi újítás, viszont munkából nincs hiányuk. Az idei évben a január hónap volt a legmozgalmasabb, volt egy olyan napjuk is, amikor három tűzesethez riasztották őket, mondta el az új parancsnok.