2024. március 28., csütörtök
Jugoremedija

Eladják, csak mennyiért?

A hitelezők bizottsága beleegyezését adta, hogy a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár vagyonát nyilvános pályázat útján eladásra kínálják.

Ezzel gyakorlatilag a végkifejletében jutott a régió egykor legerősebb gyárának az agóniája, amelyben 2012 óta tart a csődeljárás. Most már minden attól függ, hogy Radovan Savić csődeljárási igazgató mikorra hirdetheti meg a Jugoremedija vagyonának árverezését.
Miután a Gazdasági Fellebbviteli Bíróság megerősítette a nagybecskereki Gazdasági Bíróság végzését, amelynek értelmében felszámolással kell befejezni a Jugoremedija gyógyszergyár csődeljárását, a gyár vagyonának az eladását sokáig az gátolta, hogy az érdekelt felek nem tudtak megállapodni a gyár vagyonának értékében.
Először 22 millió euróra becsülték a vagyonukat, ami valamivel kevesebb, mint a tartozásuk. Másodszor 68 millió euróra, harmadszor pedig 17 millió euróra becsülték a gyógyszergyárnak a vagyonát. A legutolsó és végleges vagyon-felbecslést a SM Ingenering ellenőrei végezték el. Szerintük a Jugoremedija vagyonának az értéke valamivel több mint négymilliárd dinár, vagyis meghaladja a 32 millió eurót. Ez az összeg már némi reményt ad arra, hogy nemcsak a hitelezők, hanem a gyár kisrészvényesei (több mint négyezren vannak) és az egykori dolgozói (400) is legalább részben kártalanítva lesznek, mivel nem kapták meg a 2011. és a 2012. évre járó fizetéseiket.
A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozása után – három és fél évvel később – a privatizációs szerződést felbontották. 2007 és 2012 között a gyár korábbi dolgozói vezették a gyárat. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, sikerült némi beruházást is megvalósítani, de 2012 decemberében csődeljárás indult és munka nélkül maradt négyszáz dolgozó. A korábbi vezetés szerint a gyár vagyonának a legújabb felbecslése is azt mutatja, hogy alaptalanok voltak azok a vádak, hogy a dolgozók által kinevezett vezetőség felelőtlenül irányította gyárat és, hogy miatta jutottak csődbe.
A dolgok menetét azonban most már nem lehet visszafordítani. Minden azon múlik, hogy lesz-e jelentkező a gyár megvásárlására és, hogy mekkora áron kerülnek eladásra. A jóslatok szerint már az is jó ajánlat lesz, ha a vagyonuk felbecsült értékének a felét meghaladó összeget kínál fel valaki. Biztató, hogy már vannak érdeklődők. A gyár vagyonának a legnagyobb értéke néhány gyógyszer gyártásának a szabadalma.