2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS

Bevetik a videobírót a 2018-as vb-n

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon alkalmazni fogják a videobírót (video assistant referee, VAR). Az esetek visszanézésére alkalmas, játékvezetőt segítő videotechnológiát csak gólok, piros lapok, téves játékosnak kiosztott ítéletek és tizenegyesek esetében lehet majd alkalmazni.

„Alkalmazni fogjuk a videobírót, mivel kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk az eszközzel kapcsolatban” – nyilatkozta Infantino.

A videobíró első FIFA által felügyelt bevetésére a tavaly decemberi, Japánban megrendezett klubvilágbajnokságon került sor. A múlt hónapban játszott Spanyolország–Franciaország barátságos mérkőzésen két rossz döntés kijavításakor, valamint tavaly szeptemberben, a franciák Olaszország elleni, idegenbeli 3:1-es sikerekor is használták.

A rendszert már számos nemzeti ligában tesztelték, az ausztrál A-League pedig az első országos élbajnokság lett, amely – e hónap elején – bevezette a technológiát. Az angol labdarúgásban már augusztustól használhatják a VAR-t, ami a tervezett próbaidő bevezetését több hónappal előrehozná. Az ország labdarúgó-szövetsége ugyanis eredetileg a januári FA-kupa-mérkőzéseken próbálta volna ki a technológiát, így azonban már az idén elkezdhetik a technológia alkalmazását a ligakupa első fordulójában.