2024. április 23., kedd
37. NOMUS

Mandolinzene koncertpódiumon

A zenekedvelőknek eddig soha nem volt alkalmunk Újvidéken, koncertpódiumon mandolinzenét hallgatniuk. Erre az attrakcióra ma 20 órakor kerül sor a székvárosi zsinagógában, az idei NOMUS utolsó estéjén, amikor az Avi Avital híres, izraeli mandolinművész a Berlini Német Kamarazenekarral (Deutsches Kammerorchester Berlin) lép közönség elé.

A mandolinművészt a New York Times kimagasló és izgalmas előadóművésznek nevezte, 2010-ben pedig ő volt a mandolinművészek közül az, akit jelöltek a Grammy-díjra a legjobb hangszeres szólisták kategóriájában. Virtuóz előadóművészként hozzájárult ahhoz, hogy új műveket írjanak mandolinra. Nemzetközi hírnévre a híres termekben tartott kiváló koncertjeivel tett szert, és olyan zenekarokkal való együttműködése révén, mint amilyen az 1882-ben alapított, a világ legjobb zenekaraként említhető Berlini Filharmonikus Zenekar (Berliner Philharmoniker).

Ma este a fiatal mandolinművész az 1989 őszén, a német újra egyesülés tiszteletére és szellemében megalakított Berlini Német Kamarazenekarral lép fel az újvidéki zsinagógában, amelyben művészi zenekoncertek előadását szokták szervezni. Ez 1944-ben olyan hely volt, ahonnan sajnos sok újvidéki, elsősorban zsidó vallású polgárt a koncentrációs táborokba hurcoltak. Az esti hangversenyen J. S. Bach, A. Vivaldi, A. Dorman, Grieg, Dvořak és a grúz Szulhán Cincádze művei szerepelnek.

A koncert a zsidó–német megbékélés jegyében nemcsak a NOMUS szervezésében, hanem a Goethe Intézet és az Izraeli Követség támogatásával valósul meg.