2024. április 19., péntek

Reményt kutatva

A jövő héten Belgrádban mutatják be az Álom havát
Bicskei Zoltán és Jovan Milinov

Bicskei Zoltán és Jovan Milinov

A horizont a film dramaturgiai csomópontja! – emelte ki Bicskei Zoltán rendező, legújabb filmjének, az Álom hava című szerb–magyar koprodukcióban készült, magyarul beszélő történelmi filmnek belgrádi sajtótájékoztatóján. Mint kiemelte, a horizont hol fenn van, hol lent, ez ad lüktetést a filmnek. Hozzátette, a síkságról származó emberek álmodozók és kreatívak, hiszen túl sok az üres tér, amit meg kell tölteni. A vajdasági festők, írók alkotásai így tele vannak lírával.

Minden jelenetet a természetben forgattak, amikor volt, hogy sütött a nap, beborult, esett a hó, erős szél fújt, köd képződött, emelte ki Jovan Milinov, a film operatőre. Minden valós a filmben. Rámutatott, hogy az alatt a több, mint tíz év alatt, amíg a film készült, nemcsak különféle időjárási körülményekkel kellett megküzdeni, hanem a technika fejlődésével is, hiszen a forgatás kezdetekor használt technológia és a mai technológia teljesen megváltozott, más képet kap az ember, mégis igyekeztek összehangolni, egységes egészet alkotni a meglévő anyagból. Így 112 perces film született.

A film készítői minden részletre odafigyeltek. Igyekeztek megőrizni a térségben készült filmek jellegét, mellőzve a hollywoodi kéznyomot. Sőt a rendező elvárásának megfelelően a színészeknek is kihívást jelentett a film.

A civilizációs összeomlás utáni némaság, a tág térben az ember magánya adta hangulatban játszódik a film, aminek történelmi vonulatát a 17. századi események adták. A sajtótájékoztatón megtudtuk, nemcsak a helyszín természetes a filmben, hanem minden felhasznált tárgy, sőt a kosztümök is az időnek megfelelő, természetes anyagból készültek. Kézművesek készítették. Így a vándormozi alapon történő filmbemutatóval az ezekből a tárgyakból felállított kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők.

A filmet Vajdaságban már több helyen is bemutatták. Májusban Törökbecsére, Temerinbe, Nagykikindára, Óbecsére és Muzslyára, Pancsovára, valamint Székelykevére, Maradékra, Szenttamásra, Zomborba, Verbászra, Topolyára, Törökkanizsára, Bácskossuthfalvára, Csókára is érkezik majd a film (a pontos időpontokról és helyszínről az alomhava.com című honlapon lehet tájékozódni). Belgrádban az Álom hava című filmet május 5-én, pénteken este 9 órától a városi Kulturális Központ Dísztermében mutatják be.