2024. március 28., csütörtök

Magyarországról vitáztak Strasbourgban is

Németh Zsolt: Együttműködésre törekvő határozatot fogadott el az Európa Tanács

Kritikus, de együttműködésre törekvő határozatot fogadott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a magyarországi helyzetről folytatott, a civil társadalmat és a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar szabályozás miatt tartott vitáján – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

Németh Zsolt Strasbourgban (Fotó: MTI)

Németh Zsolt Strasbourgban (Fotó: MTI)

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés strasbourgi vitáját követően hangsúlyozta, az elfogadott határozat a magyar szabályozás részleteit tekintve pontatlan ugyan, de tárgyilagosságra törekszik, és párbeszédet javasol. A közgyűlés rögzítette, hogy a Velencei Bizottsághoz, az ET alkotmányjogi szakértőkből álló testületéhez fordul a civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket érintő magyar törvénytervezetekkel kapcsolatban annak megállapítására, hogy a szabályozások összhangban vannak-e az Európa Tanács normáival.

Határozatában a közgyűlés arra szólította fel Magyarországot, hogy működjön együtt az Európa Tanáccsal, továbbá fogadja meg és alkalmazza a Velencei Bizottság ajánlásait – mondta a politikus.

Németh Zsolt véleménye szerint a vita arról tanúskodott, hogy az Európai Néppárt és számos nemzeti delegáció egyértelműen kiállt az értékalapú magyar megközelítés mellett. A civil szervezetekről folytatott csütörtöki vita olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amely összeurópai szinten követeli meg a szükséges válaszokat azok működésének és finanszírozásának átláthatóságára vonatkozóan. Reményét fejezte ki, hogy mind az Európa Tanácsban, mind az Európai Unió intézményeiben új szabályozásokat fognak érvénybe léptetni ezzel kapcsolatban.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az MTI-hez eljuttatott határozata szerint arra szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi finanszírozású civil szervezetek átláthatóságát célzó törvényjavaslat parlamenti vitáját és a felsőoktatási intézményeket érintő törvénymódosítás alkalmazását.

A közgyűlés aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar kormány nyilvános konzultáció nélkül kíván életbe léptetni súlyos következményekkel járó szabályozásokat, ezért arra kérte a Magyarországot, hogy folytasson nyílt párbeszédet a civil társadalommal, az Európa Tanáccsal és más nemzetközi szervezetekkel. Megjegyezték, hogy a közgyűlés egyetért azzal a magyar állásponttal, hogy a civil szervezetek pénzügyi forrásainak átláthatónak kell lenniük, ugyanakkor nem fogadják el azt, hogy a civil társadalmi szervezetek a közérdek helyett külföldi érdekcsoportokat szolgálnának, és veszélyeztetnék egy ország belső biztonságát és szuverenitását azért, mert külföldről származó támogatásból működnek.

Mogens Jensen, a vita dán, szociáldemokrata jelentéstevője leszögezte: a dinamikus civil társadalom minden demokratikus társadalom sarokköve. Hatékonyan és konstruktívan, szakértők bevonásával javítani lehet a magyar törvénytervezeten, mielőtt még túl késő lenne – mondta a politikus.