2024. április 19., péntek

Az év élőlénye

Idén is szép számban vettek részt a csapatok az Öko-tudat – Környezetvédelmi csapatversenyen

Tizenhárom, Vajdaság különböző településeiről, Martonosról, Csantavérről, Kispiacról, Tornyosról, Szabadkáról, Bácskertesről, Óbecséről érkező csapat vett részt idén az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte Öko-tudat – Környezetvédelmi csapatversenyen. Ez a verseny az általános iskolások környezetvédelmi és környezettudatos szemléletének kialakítását segíti elő. A csapatoknak lakóhelyem, vagy környékem természeti értékei, lakóhelyem, vagy környékem környezeti problémái vagy ökotudatos életmód témában kellett prezentációt tartaniuk, és posztert készíteniük a 2017-es év élőlénye témára. Ez utóbbiban a versenyzők választása igen sokszínű volt. Választásuk közt szerepelt szarvasbogár, tengelic, vadalmafa, patkány, guppi, harcsa, vidra, tölgyfa. A zsűri tagjai voltak: Bicó Irén földrajztanár, Bartusz Erika vegyész, Vinkó Tamás környezetvédő.

A versenyen első helyezést ért el a bácskertesi József Attila Általános Iskola csapata, amelynek tagjai: Tallósi Adrien, Szőke-Kovács Sára és Molnár Kitti, a felkészítő tanáruk Ódri Georgina volt. Második helyen a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola csapata végzett, azaz Fodor Noémi, Kökény Dominik és Tóth Lilla. Őket Miskolci Nyilas Izabella készítette fel a versenyre. Harmadik lett a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola csapata: Petrovity Ádám, Tóth Tamás és Anitics Szuzanna. A felkészítő tanáruk Szabó Gábor volt.

A verseny után a résztvevők Palicson szakmai kiránduláson vettek részt a Riparia Természetbarátok Egyesület közreműködésében Vinkó Tamás vezetésével. A versenyzők a palicsi Nagypark ökoszisztéma szolgáltatásairól tudhattak meg többet.