2024. április 25., csütörtök

Kilenc millió dollár az USA-tól

A támogatástól a gazdaság versenyképességének növekedését és a közigazgatás hatékonyságának növekedését várják

Az állami közigazgatás korszerűsítéséről és a piacgazdaság fejlesztéséről szóló megállapodások módosításai mentén az Amerikai Egyesült Államok újabb 9,1 millió dollár támogatást hagytak jóvá Szerbia számára.

A két megállapodásra vonatkozó módosításokat a szerb kormány épületében Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete és Azza el-Abd, az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség (USAID) igazgatója írták alá.

Joksimović a fejlesztési támogatás és az USA segítségének fontosságát hangsúlyozta. Amellett, hogy az USA Szerbia egyik legfontosabb politikai és gazdasági együttműködő partnere, az ország egyike Szerbia legbőkezűbb bilaterális adományozóinak, emelte ki Joksimović. Mint hozzátette, 2001 óta az USA 750 millió dollár vissza nem térítendő támogatással segítette Szerbia korszerűsítését és reformját.

Kyle Scott szavai szerint a 9,1 millió dollár segítségével Szerbia gazdasága az eddigiekhez képest versenyképesebbé válik, erősödik a joguralom, az államigazgatás pedig hatékonyabbá válik, ez pedig a korrupció csökkenéséhez járul hozzá.