2024. március 29., péntek

Nagy érdeklődés övezte a topolyai oktatási vásárt

Nyolc középiskola mutatkozott be a Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokában megrendezett nyílt napon

Az ezredfordulót követően minden év áprilisában megszervezik az iskolában csak nyílt napként emlegetett rendezvényt, melynek keretében a topolyai házigazdák mellett más középfokú oktatási intézmények is bemutatkoznak.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Elsősorban a nyolcadikosoknak és szüleiknek szeretnének ezzel segíteni a pályaválasztás labirintusában való eligazodásban. Nem csak a nyolcadikosok jöttek el azonban: még az óvodások is szervezett csoportokban ismerkedtek a középiskolák kínálatával, de láthatóan nagy érdeklődéssel figyelték a kísérőrendezvényeket is, mint pl. a bemutató jellegű birkanyíró versenyt. A házigazdák mellett természetesen a két további topolyai középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola és a Sinkovics József Műszaki Középiskola is bemutatkozott, de négy szabadkai és egy zentai oktatási intézmény is képviseltette magát.

Kormányos Novák Mónika, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola pszichológusa elmondta, hogy a diákok száma évről évre csökken, ezért a középiskolák ma már versengenek értük. Tóth Tibor, a házigazda Mezőgazdasági Iskola igazgatója ismertette, hogy a 2017/2018-as tanévre magyar tagozaton a mezőgazdasági technikus szakon 30 tanuló felvételét tervezik, az állategészségügyi technikus szakra szintén 30 tanulót vesznek fel, akárcsak az élelmiszeripari technikus szakra. A hároméves szakok közül 15 tanulót vesznek fel a mezőgépszerelői szakra, és 15 tanulót a hentes szakra. Idén tehát a hároméves szakok közül magyarul nyílik a hentes szak, a sütőipari tanulók, azaz pékek pedig szerb nyelven tanulhatnak. Ez azonban egyelőre csak az iratkozási terv, amit kötelezően le kellett adni a minisztériumnak, de a jóváhagyás még nem érkezett meg. Az igazgató bízik abban, hogy az iratkozásig a minisztérium jóvá is hagyja. Azt is elmondta, újdonságnak számít, hogy az iskola két tanára elvégezte a gépjárművezető-oktatói tanfolyamot, így a jövőben a diákok az iskolában minimális költségek mellett tehetnek traktorvizsgát.

A rendezvényen a birkanyíró verseny mellett nagy érdeklődés övezte a traktorversenyt és a különféle főzőversenyeket, de lehetett sakkozni, és az élelmiszeripari technikusok által készített finomságokat is sokan megkóstolták.