2024. április 24., szerda

Belső Ellenőrzési Szolgálat alakul

Az ellenzék szerint a leendő szolgálatnak a képviselő-testület felé kellene jelentést tennie a pénzfelhasználásról

Csütörtökön ülésezett a városi képviselő-testület, mely Murényi Tibor képviselői mandátumának megszüntetésével vette kezdetét. Helyére Milan Ðokić képviselő került a Vajdasági Szociáldemokrata Liga színeiben.

A képviselők rendeletet hoztak a mišićevói üzemi övezet részletes rendezési tervének kidolgozásáról, mely lehetővé teszi, hogy a Patent Co Kft. bővítse termelői kapacitásait. Maglai Jenő, a Mozgalom a polgári Szabadkáért képviselőcsoport frakcióvezetője szerint ez egy jó példája annak, hogyan kerülhet kidolgozásra egy részletes rendezési terv, ahol a város segítséget nyújt egy vállalkozás bővüléséhez, mely jelentős mind a helyieknek, mind a városnak és a gazdaságnak.

Elfogadták a Sándor helyi közösség területén lévő hulladéktelep szanálására, valamint a hulladékkezelési rendszert kiszolgáló üzem létesítésére vonatkozó részletes rendezési terv módosítását, melynek keretében kidolgozásra kerülnek a Köztisztasági és Parkosítási KKV komplexumának kibővítéséhez szükséges feltételek. A terv megszünteti az átrakóállomás és hulladékudvar működésére tervezett övezetet, és lehetővé teszi a tárgyat képező területen egy új rendeltetésű egység kialakítását, biogáz előállítására szolgáló üzem kiépítését.

A Zorka gyár egykori területének egy részére vonatkozó részletes szabályozási terv kidolgozása kapcsán Maglai Jenő úgy fogalmazott, stratégiai jelentőségű, hogy rendezzék ezt a területet, azonban szerinte a városnak energikusabban kellett volna hozzáállni ehhez a témához, hiszen egy egész év kellett a terv kidolgozására.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Úgy tűnik, nincs politikai akarat, hogy rendezzék ezt a kérdést, hiszen már tavaly októberben el kellett volna készülnie a terveknek, továbbá ezen a területen semmilyen infrastruktúra kiépítését nem tervezték az idei évre, így hiába vannak olyan kisvállalkozások, melyeknek itt jó helyük lenne, még jó ideig nem tudják itt megkezdeni a működésüket – mutatott rá Maglai Jenő, aki a Ludasi-tó partövezete részletes szabályozási tervének meghozatala kapcsán is kritikát fogalmazott meg a városvezetés felé. Mint hangsúlyozta, a német Kfw Bankkal megbeszéltek alapján ennek a tervnek már januárban el kellett volna készülnie, ezzel párhuzamosan pedig a német partner képviselőinek áprilisra tervezett látogatásáig egyéb tevékenységeket is el kellett volna végezni, azonban ezt a találkozót le kellett mondani, mert a város nem teljesítette a vállalt feladatait. Rámutatott, ez egy nagyon komoly projektum, mely a Ludasi-tó biodiverzitása megőrzését szolgálja és kellő komolysággal kell hozzáállni. Erre reagálva Bojan Šoralov, a Szerb Haladó Párt képviselője elmondta, a bank képviselőivel folyamatos kapcsolatban van az önkormányzat, a német partner pedig tolerálja a késést, hiszen a földterületek kisajátítása nem egyszerű feladat, és hozzátette, nagyon fontosnak tartják a Ludasi-tó partövezetének rendezésére vonatkozó tervet.

A képviselők megszavazták a Palics-fürdő egy részére vonatkozó szabályozási terv módosítását, valamint az Orom–Csík–Krivaja-csatorna második szakaszának, a Tisza–Palics-öntözőrendszer szabályozási tervének kidolgozását is, mint ahogy a Bodrogvári Ferenc-díj odaítélését is, melyet az idei évben Igor Halasević építésztechnikus, valamint Kozma Laura és Pesti Emma képzőművészek vehetnek át.

A város Belső Ellenőrzési Szolgálatának megalakításáról szóló rendelet kapcsán Maglai Jenő elmondta, szükség van belső ellenőrzésre, de nem egyeznek azzal, hogy ez a szerv csak a polgármesternek tartozik elszámolással. Szerinte a Belső Ellenőrzési Szolgálat nem lehet független a városi tanácstól és képviselő-testülettől, s előttük is be kellene számolni a munkájukról, mert az így sokkal demokratikusabb és átláthatóbb lenne.

– A következő ülésen javasolni fogjuk a rendelet módosítását, mert ez a polgárok érdeke és joguk van tudni, hogy a város, a városi alapítású közvállalatok és intézmények mire költik a pénzt.

Erre reagálva Stevan Bakić, az SZHP frakcióvezetője feltette a kérdést, hogy az előző városvezetés miért nem alakította meg a szolgálatot, és hozzátette, a jelentéseket a képviselőknek is eljuttatják majd.

A Város Népszaporulat-ösztönző Lakáshitel Alapjának megszüntetését Maglai Jenő hibás lépésnek minősítette, hiszen a fészekrakó program jóvoltából sok fiatal házaspárnak segített a város lakáshoz jutni, és bár az Állami Számvevőszék javaslatot tett az alap megszüntetésére, Maglai szerint meg kellett volna találni a kiskapukat, hogy az alap ne szűnjön meg működni.

– A város nem segíti tovább a fiatalokat, akik közül egyre többen elhagyják a várost, miközben a migránsoknak házakat építenek úgy, hogy ezt a kérdést előtte nem terjesztik be a képviselő-testületnek megvitatásra – mondta a frakcióvezető.

Gojko Radić (SZHP) szerint szomorú, hogy egy jogász azt mondja, hogy a város vegye semmibe a törvényt és az Állami Számvevőszék javaslatát, Maglai azonban hangsúlyozta, nem törvényszegésre buzdított, hanem egy olyan megoldás keresésére, ami által a fiatal párokat tovább lehetne segíteni. Hozzátette, a Szerb Haladó Párt van hatalmon, ha valakik, hát ők lépéseket tehetnének az ügyben akár egy törvénymódosítással is, s nekik is érdekük a fiatalok itthon tartása.

Kerekes László a VMSZ képviseletében kijelentette, megszavazzák az alap megszüntetését, mert a törvény ezt követeli, és bár sajnálatos, hogy a fészekrakó program megszűnik, szükség van erre a lépésre, hogy a város működése összhangban legyen a törvénnyel. Hozzátette, a VMSZ mindig is arra törekedett, hogy a fiatalokat itt tartsa, ezt szolgálja a Prosperitati Alapítvány által nyújtott támogatás is. Stevan Bakić hozzászólásában hangsúlyozta, az önkormányzatnak meg kell tennie ezt a lépést, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarnának segíteni a fiatal pároknak. A Súlyos Beteg Gyerekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvány alapításáról szóló rendelet módosítása kapcsán Maglai Jenő rámutatott, ebben az esetben megvolt az akarat, hogy az Állami Számvevőszék javaslatát és a törvényeket tiszteletben tartsák, ugyanakkor a módosítások által megtartsák az alapítványt, s ugyanezt kellett volna a Lakáshitel Alap kapcsán is tenni.

Vitát váltott ki a Lifka Sándor Art mozi megbízott igazgatójának kinevezése is, ugyanis annak ellenére, hogy két jelölt is jelentkezett az igazgatói pályázatra, és mindketten megfeleltek a követelményeknek, mégsem nevezték ki egyiket sem, helyettük most megbízott igazgató kerül az intézmény élére, akivel kapcsolatban az ellenzék több kritikát is megfogalmazott, a hatalmi koalíció tagjai azonban kiálltak Gordana Guberinić személye mellett, akinek kinevezését a hatalmi többség megszavazta.