2024. április 20., szombat

Három évtizede a környezetvédelemért

A Csornai Richárd Ökológusok Egyesületének mottója felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára

Harminc évvel ezelőtt 1987. április 27-én tizenegy személy jelenlétében alakult meg Ludason a Csornai Richárd gyógyszerész és madárkutató nevét felvevő Ökológusok Egyesülete, amely nemcsak Szabadka, hanem az egykori Jugoszlávia első környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezete volt. Tegnap a szabadkai Szakegyesületek és Társulatok székházában a három évtizedes jubileum alkalmából az egyesület megemlékezett az elmúlt időszakról.

Madárfogás és gyűrűzés a Ludasi-tavon (Fotó: Gergely József)

Madárfogás és gyűrűzés a Ludasi-tavon (Fotó: Gergely József)

– Harminc évvel ezelőtt összejött egy csapat lelkes biológus, akik úgy gondolták, hogy a környékünkön lévő élőhelyeket kellene kiemelni, megvédeni. Megtettük az első lépéseket, hogy a Palicsi-tavat, a Ludasi-tavat és a Szelevényi-erdőt védetté nyilvánítsák. Fontosnak tartottuk és még ma is annak tartjuk felhívni a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére. Rendkívül fontos lenne, hogy megmaradjon a biodiverzitás – mondta Agárdi József.

Az egyesület elsődleges célja a környezetvédelmi szempontok alapján kialakított nevelési programok voltak, hogy a felnövekvő generációk másként viszonyuljanak a természeti értékekhez. Szakemberek bevonásával végzett kutató és feltáró munkával ráirányítsa a közvélemény, az állami szervek és intézmények figyelmét a még meglévő természeti értékek óriási jelentőségére, és az ezek megóvását szorgalmazó sürgős tennivalókra.

Dr. Czékus Géza, Agárdi József, Bencsik István és Hulló István (Fotó: Paszterkó Erika)

Dr. Czékus Géza, Agárdi József, Bencsik István és Hulló István (Fotó: Paszterkó Erika)

– Biológusokból álló szakmai társaságként indultunk, majd csatlakoztak hozzánk újságírók, pedagógusok. Az akkori Ifjúsági Szövetség pénzügyileg is támogatta egyesületünk programjait. Az első évben megszervezett természetvédelmi tábor résztvevőinek teljesen ingyenes volt az ellátás, a szállás, majd a rendszerváltást követően mindez megváltozott. Megalakulásunk óta a környezet is megváltozott, nagyon sok faj eltűnt, a mezőgazdaságban használt vegyszerek is megtették a magukét. Rengeteg a tennivaló a környezetvédelem terén, de ez most már egy szabályozott rendszer. A természetvédelemmel kapcsolatos döntéshozatalban hiányolom a független szakemberek bevonását, ezt a következő generációknak mindenképpen ki kell harcolniuk – mondta Hulló István, az egyesület első elnöke.

A Csornai Richárd Ökológiai Egyesület eredeti célja egy olyan környezetvédelmi egyesület megalakítása volt, amely aktívan részt vesz a természetvédelemben, aktívan foglalkozik a környezeti problémákkal, és igyekszik érdemben tenni azért.

– Már a kezdetek kezdetén egy óriási feladat szakadt ránk, ugyanis közvitán volt az épülő autópálya nyomtávjának a kijelölése, az autópálya nyomtávja a Szelevényi-erdőn keresztül haladt volna, és ezáltal számos kiveszőfélben lévő növény élőhelyét és számos életközösség megmaradását is veszélyeztette volna. Összefogott a szakma és sikerült elérnünk az autópálya nyomtávjának az áthelyezését. A másik projektunk a Szelevényi-erdő védelem alá helyezése volt. Támogatást kértünk a szakmabeliektől, a szakmai intézetektől, a helybeli szakemberektől, itt elsősorban dr. Sturc Béla nevét említeném, aki mindkét projektum esetében nagyon sokat segített, de segítségünkre volt az Újvidéki Egyetem Természettudományi Matematikai Karának Biológiai Tanszéke is. Elküldtük a javaslatot a Tartományi Természetvédelmi Hivatalnak, aminek köszönhetően természetvédelmi területté nyilvánították a Szelevényi-erdőt – emlékezett vissza Bencsik István.