2024. április 24., szerda

Virágba borult a központ

A szombatig tartó virágkiállításon huszonnyolc termelő várja a látogatókat

Hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a tavaszi virágkiállítás, melynek keretében huszonnyolc kiállító virágai közül válogathatnak a vásárlók. A színes virágokkal teli standok, melyek üdítő színfoltjai a városközpontnak, egészen szombatig várják az érdeklődőket. A virágkiállítást, melynek megtartását a váratlan jött rossz idő miatt erre a hétre halasztották, a Szabadkai Paraszt Egyesület szervezte.

Kiss Árpád, az egyesület elnöke elmondta, a szabadkai virágkiállításon található a legszebb virágkínálat, hiszen sok virágtermelő vesz részt az eseményen, ezért nem csak a legszebb virágjaik között válogathatunk, hanem árban is konkurálnak egymással, így valamivel kedvezményesebb áron lehet virágot vásárolni tőlük.

Egyre inkább luxusnak számít virágra költeni (Fotó: Gergely Árpád)

Egyre inkább luxusnak számít virágra költeni (Fotó: Gergely Árpád)

– A virág mindig az új kezdet reményét hordozza magában, és mindenkiben nagyon kellemes érzéseket kelt, amikor virágok veszik körül, talán ennek köszönhető a sok érdeklődő is. A kiállításon az észak-bácskai virágtermelők vesznek részt, akik kínálatában elsősorban muskátlik és petúniák találhatók meg, de sok tujaféle, rózsafa, díszcserjék és egyéb cserepes kerti- és szobanövény is díszíti a standokat, bár túlnyomórészt kerti növények között válogathatunk. A virágtermelőkön kívül van gölöncsér is, ahol a virághoz, kerthez kapcsolódó termékeket lehet kapni, virágüzlet is képviselteti magát, ahol a virágkötészet művészetében gyönyörködhetünk, az egyik standon pedig kertészkedéshez szükséges felszereléseket lehet kapni, illetve édességek és kürtöskalács is várja a látogatókat – tudtuk meg Kiss Árpádtól. Elmondta, sajnos a várágtermesztésből is egyre nehezebb megélni, sőt van olyan kiállító, aki a rendezvény után felhagy a virágtermeléssel. Az elnök rámutatott, észrevehető, hogy sokan külföldre mentek, hiszen kevesebb a vásárló és csökkent a vásárlóerő is, emellett a termelők részéről nagy igény lenne a szakmai képzésekre is, de sajnos nem kapnak rá támogatást.

A višnjeváci Horvát Andrea családja immár húsz éve foglalkozik virágtermeléssel. Mint elmondta, mára kialakult a vevőkör, amiből fenntartják magukat, azonban hiába adják el a virágot, a kereset sokkal kevesebb, mint korábban.

– Nem szoktam panaszkodni, mert még mindig veszik a virágot, de érezhető, hogy egyre inkább luxusnak számít virágra költeni, és az embereknek nincs rá pénzük, viszont mindenképpen megéri ilyen vásárokon részt venni, mert itt is tudunk vevőre találni, sőt most már az emberek is megszokták, hogy minden évben van virágkiállítás és eljönnek, nézelődnek, válogatnak, vásárolnak. A leginkább talán a muskátlit veszik az emberek, de persze mindenki saját ízlése szerint vásárol. Nálunk nincs sokféle virág, pár fajtát termesztünk nagyban, úgyhogy elsősorban muskátlikat, petúniákat, szurfíniákat, szegfűket árulunk így tavasszal.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A virágtermelés napról napra nehezebb – mondja a királyhalmi Berta Sándor, aki immár tizenöt éve virágtermelő. – Mindennek megy fel az ára, a vásárlóerő esik vissza, eltűntek a vásárlók is, s ugyanazért a pénzért sokkal többet kell dolgozni. Nagyon sok olyan ember van, aki szeretne virágra költeni, de egyszerűen nem engedheti meg magának, viszont attól függően, kinek mennyi pénze van, a legolcsóbb, de a legdrágább virágot is megveszik. A muskátli még mindig a legnépszerűbb, legalábbis az idősebb korosztály még mindig szereti ezt a hagyományos, régi virágot, de a standunkon megtalálható a petúnia, a verbéna, a szegfű, a mézecske, a kerti gerbera is. Muszáj minél több fajtát tartani, hogy ki tudjuk szolgálni az igényeket. Igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy értékesítsük a virágokat, így a virágkiállításra is megéri eljönni, mert bár vannak, akik csak gyönyörködnek a virágokban, de nem vesznek semmit, azért vásárló is akad, hiszen itt vagyunk a központban, elérhető közelségben.

A palicsi Bödő Gabriella standján számos díszcserje, tiszafa, tuja, gesztenyefa, szomorú barka, japán akác, díszcseresznye, bukszus is található, de vannak kecskerágók, hortenziák és szobanövények is. Szerinte ha az embereknek több pénzük lenne, akkor több jutna virágra is.

– Második éve veszek részt a virágkiállításon, s remélem, sok növény gazdára talál a standomról. Habár egyre inkább fényűzésnek számít virágra költeni, és minden évben meg kell őket vásárolni, sokan szeretik a színes virágokat, mert dekoratívak, ugyanakkor az évelő növényekre csak egyszer kell költeni és megmaradnak. Mintegy tizenöt éve foglalkozunk növénytermesztéssel, és egyre nehezebb megélni belőle, úgyhogy igyekszünk szélesíteni a kínálatot, vagy újat felkínálni a vásárlóknak.