2024. április 19., péntek
VÍZILABDA

Sűrű a program, nincs megállás

A Zenta Vízilabdaklubban pörögnek az események. A lányok számára ugyan véget ért az alapszakasz, az ötödik helyen zártak, pihenésre azonban nem sok idő jutott, az alsóházi rájátszás első meccsével már ma folytatódik a program, 20 órakor a Stari Gard együttesét fogadják a szabadkai sétaerdei medencében. Mellettük a fiúk sem tétlenkednek, zajlanak a korosztályos vajdasági bajnokságok, a hétvégén Dunaújvárosba utaznak felkészülés gyanánt. Tóth László vezetőedző az idén sem unatkozhat.

Mennyire vagy elégedett a lányok szereplésével?

– Az előző évekhez képest idén sajnos gyengébb csapatot tudtunk csak összeállítani, így kerültünk az alsóházba. A Taš 2000 és a Novi Beograd ellen jobban is szerepelhettünk volna, akár kiharcolhattunk volna jobb helyezést is, mint az ötödik pozíció. Nem bánkódom, hiszen nagyon fiatal a jelenlegi csapatunk, bízom benne, hogy az alsóházban meg tudjuk állni a helyünket. Ellenfeleink a Stari Grad, a Palilula és a Novi Beograd. Mivel az alapszakasz során mindhárom csapattal idegenben játszottunk, így a rájátszásban mindig mi leszünk a házigazdák, persze Szabadkán, hiszen Zentán továbbra sem tudunk bajnoki meccseket játszani. A Palilula és a Stari Grad nagyon gyengék, a Novi Beograddal vívjuk majd a ki-ki meccset az ötödik helyért, de szerintem nem szabad, hogy gondot jelentsen a legyőzésük. Már az első meccsen is nyerhettünk volna, a tapasztalatlanság az oka az eddigi gyengébb szereplésünknek. Ha kicsit jobban figyelünk, és nem kapunk buta gólokat, akkor nyerni tudunk.

Gyakorlatilag nem számít, hányadik helyen végeztek, nem esik ki senki sem.

– Ebből a szempontból valóban mindegy, ugyanakkor presztízskérdés. Szeretném, ha az előző évek szép eredményei nem múlnának el nyomtalanul, és legalább az alsóházban bizonyítanánk. Még három mérkőzés van hátra, igyekszünk kihozni belőle a lehető legjobbat. Sajnálom, hogy a bajnokság rövidsége miatt idén sem tudunk itthon játszani.

Így visszatekintve mit gondolsz, nagy „érvágás” volt a csapat számára, hogy tavaly kiléptetek a bajnokságból?

– Az első érvágás mindenképp akkor következett be, amikor három évvel ezelőtt megakadályozták, hogy bajnokok lehessünk. Az akkori csapattal nyernünk kellett volna. Az addigi lendületünk ott és akkor megtört, és azóta a csapat mélyrepülésben van. Akkor véltem felfedezni először az arcokon és a hozzáálláson, hogy már nem akarjuk annyira, nem vagyunk hajlandóak annyi áldozatot hozni az egészért, mint addig. A tavalyi kilépésünk minderre rátett egy lapáttal, így kénytelen vagyok a jelenlegi csapattal kiállni. A korábbi első felállításomból két lány maradt, a többiek nagyon fiatalok, tapasztalatlanok, ráadásul kevesen is vagyunk. Még túl nagy a szakadék, a tudásbeli és korkülönbség a megmaradt két játékos és a fiatalok között, így sajnos nem tudjuk a régi eredmények árnyékát sem megközelíteni.

A hétvégén vár rátok egy rövid felkészülés Dunaújvárosban. Melyik csapat utazik?

– Vegyes csapattal megyünk, a 2001-es fiúk és a 2002-es lányok jönnek. Ez a szokásos dunaújvárosi felkészülési hétvégénk, a tervek szerint öt barátságos mérkőzést játszunk majd a hazaiakkal. Én továbbra is annak a híve vagyok, hogy a gyerekek minél több meccset játsszanak, lehetőleg számukra ismeretlen ellenfelekkel, hiszen csak így fejlődhetnek. Sajnos a téli időszakban itthon erre nincs lehetőségünk, Zentán nem tudjuk megvalósítani, így kénytelen vagyok más lehetőség után nézni. Szerencsére akár Dunaújvárosban, akár Szentesen szívesen látnak bennünket, így rendes medencében tudunk gyakorolni.

Említetted a fiúkat, velük mi a helyzet?

– Épp miattuk a tervezettnél rövidebb ideig maradunk Újvárosban, mert a 2000-es és a 2002-es korosztály számára már zajlik a vajdasági bajnokság, előbbinek vasárnap délután meccse lesz. A 2002-es csapattal vegyes sikerrel szerepeltünk eddig. A Spartacus Prozivkától kikaptunk, ebben azonban semmi szégyellnivaló sincs, hiszen a korosztály országos bajnokáról beszélünk, a Zombort meg tudtuk verni, a folytatásban a Vojvodina csapata vár még ránk. Zsúfolt lesz a vasárnap, ahogy hazaérünk Újvárosból, a 2000-esekkel megyünk tovább Nagybecskerekre. Sajnos évek óta jellemző, hogy huzamosabb ideig nem történik semmi, egy mérkőzésük sincs a gyerekeknek, aztán két hétvége alatt mindent le akarnak rendezni.